SKVR TECH

Ontdekkend en procesgericht leren met behulp van tech-instrumenten

  • Vernieuwende lessen Muziektechnologie 
  • Van structurele programmering tot workshops 
  • Actieve leercommunity van kunstvakdocenten

SKVR Tech staat voor ontdekkend en procesgericht leren met behulp van tech-instrumenten. We starten hiermee vanuit de discipline muziek. Samen met een community van 30 enthousiaste muziekdocenten ontwikkelt SKVR vernieuwende muzieklessen die perfect aansluiten bij de belevingswereld van kinderen. 

Deze lessen bundelen we onder de naam Muziektechnologie en zijn beschikbaar nu voor het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het mbo. De lessen stimuleren creatief makerschap en ondersteunen de ontwikkeling van essentiële 21e-eeuwse vaardigheden en digitale geletterdheid. SKVR Tech verrijkt de klassikale muziekles met technologie en creativiteit!

Waar wil je meer over weten?

Hoe we innoveren
Hoe we innoveren

De SKVR Tech-leercommunity is de kern van SKVR Tech. In de community ligt de focus op het continu vernieuwen en verbeteren van onze aanpak en lessen.

Lees meer
SKVR Tech in het primair onderwijs
SKVR Tech in het primair onderwijs

Inspirerende lessen met innovatieve technologische muziekinstrumenten. Experimenteren en ontdekken staat centraal.

Lees meer
SKVR Tech in het voortgezet onderwijs en het mbo
SKVR Tech in het voortgezet onderwijs en het mbo

Vanuit creativiteit met de nieuwste tools eigen muziek creëren.

Lees meer
Artikelen over SKVR Tech

Veel inspiratie en plezier tijdens SKVR Music Tech Summer School

Hoe kun je technologie-innovaties inzetten in de muzieklessen voor kinderen? SKVR-muziekdocenten lieten zich informeren en inspireren tijdens de tweedaagse SKVR Music Tech Summer School.
Lees meer

Nieuwe samenwerking SKVR met Centre for Arts & Sciences Education

Directeur Anne Nigten van Centre for Arts & Sciences Education (CASE) en SKVR directeur-bestuurder Claudia Doesburg ondertekenden een nieuwe samenwerking rondom onderwijsinnovatie.
Lees meer

De didactiek van SKVR Tech. Een interview met Suzanne Ypma

Suzanne Ypma is gek op Tech. Dat ontwikkelt zij al jaren binnen SKVR. Sinds 1 januari is Suzanne bij The Creative Network ontwikkeladviseur innovatie.
Lees meer

Dit zijn onze SKVR Tech partners

HKU Muziek & Technologie

SKVR en HKU Muziek & Technologie ontwikkelen gezamenlijk een Leven Lang Leren-programma voor muziekeducatieprofessionals op het vlak van muziektechnologie en –educatie. Dit programma richt zich op zowel het primair als het voortgezet onderwijs en heeft als doel om creatief makerschap met behulp van technologie in muzieklessen te stimuleren. 

Link: HKU Muziek & Technologie

Gemeente Rotterdam - Projectplan Digitale inclusie

De samenwerking tussen SKVR en de Gemeente Rotterdam richt zich binnen het projectplan Digitale inclusie op het bevorderen van digitale inclusie door middel van innovatieve muziekeducatie. Samen streven we ernaar om alle leerlingen gelijke kansen te bieden in de digitale samenleving, met speciale aandacht voor het ontwikkelen van digitale vaardigheden middels klassikale lessen muziektechnologie. Deze gezamenlijke inspanning versterkt de digitale geletterdheid van jongeren en draagt bij aan hun persoonlijke groei.

Link: Programmaplan Digitale Inclusie, Gemeente Rotterdam

CASE

CASE (Centre for Arts & Sciences Education) is een discipline overstijgende samenwerking van zeven hogescholen en een ROC. Gericht op praktijkgericht onderzoek naar onderwijsvernieuwing en maatschappelijke innovatie.

Op de SKVR locatie Hillevliet organiseert CASE begin 2025 'ArtsloveSciences'-trainingen. De trainingen bevinden zich op het snijvlak van kunst, wetenschap en technologie. Muziekdocenten van SKVRTech en kunstvakdocenten uit andere disciplines nemen actief deel aan deze innovatieve trainingen. Het doel: nieuwe methodieken verkennen en toepassen in hun onderwijspraktijk. Ook docenten uit de regio zijn welkom om aan te sluiten. Samen met CASE dragen we bij aan onderwijsvernieuwing en maatschappelijke innovatie, met een focus op het voorbereiden van leerlingen op complexe uitdagingen in de toekomst.

Link: CASE 

Musikarbeiter 

Onze samenwerking met Musikarbeiter heeft geleid tot de ontwikkeling van interactieve installaties die elektronische geluiden visueel maken. De installaties zijn mede dankzij onze financiële bijdrage tot stand gekomen. De installaties worden nu ingezet in ons muziekonderwijs om de natuurkundige aspecten van geluid op een speelse en experimentele manier te belichten.

Link: Musikarbeiter

DATO

Onze samenwerking met Dato Musical Instruments  maakt het mogelijk dat de Dato DUO, een gebruiksvriendelijke synthesizer, volop wordt gebruikt in het klassikale muziekonderwijs. Hiermee maken we experimenteren en componeren met een synthesizer toegankelijk voor leerlingen in Rotterdam. Onze muziekdocenten hebben lessen ontwikkeld waarin de Dato DUO effectief wordt ingezet om te creëren en om muzikale begrippen eigen te maken. Daarnaast introduceert Dato ons op festivals en conferenties, waardoor onze leercommunity groeit. Deze samenwerking versterkt zowel het muziekonderwijs als technologische innovatie binnen en buiten het klaslokaal.

Link: Dato Musical Instruments

Albeda College – Muzikant Producer

Onze jaarlijkse samenwerking met de opleiding Muzikant Producer van het Albeda College biedt studenten inzicht in het muziek-educatieve werkveld in Rotterdam. Zij krijgen daarbij de mogelijkheid om zich als muziekprofessional aan te sluiten bij ons creatieve netwerk. Tijdens de gastles introduceren we onze SKVRTech-leercommunity, waarin makerschap en technologie centraal staan. Ook kunnen studenten experimenteren met de nieuwste technologische instrumenten voor klassikaal muziekonderwijs. Enthousiaste studenten krijgen de kans om bij ons een stagetraject te volgen en actief deel te nemen aan de ontwikkeling van innovatieve muzieklessen.

Link: Albeda College Muzikant Producer

Koninklijk Conservatorium Den Haag - Docent Muziek

We werken samen met de opleiding Docent Muziek van het Koninklijk Conservatorium Den Haag om daar het keuzevak Muziektechnologie te versterken. Vier docenten uit het SKVRTech-netwerk, elk met een unieke expertise in muziek en technologie, verzorgen interactieve sessies en begeleiden studenten bij het toepassen van muziektechnologie in hun onderwijspraktijk. Dit programma biedt studenten een inspirerende combinatie van creatief makerschap en didactische vaardigheden.

Link Koninklijk Conservatorium Den Haag - Docent Muziek

Conservatorium van Amsterdam - Docent Muziek

Onze samenwerking brengt de expertise van docenten uit ons culturele netwerk samen met de opleiding Docent Muziek van het Conservatorium van Amsterdam. In het innovatieve Maaklab-project leren studenten om creatieve muzieklessen te ontwerpen met behulp van technologie. Gedurende drie dagen ontdekken en ontwikkelen de deelnemers interactieve lesideeën, die ze uiteindelijk in de praktijk brengen en evalueren. Deze samenwerking stimuleert zowel creatief makerschap als didactische vaardigheden, met een afsluitende presentatie waarin de studenten hun inzichten delen. 

Link Conservatorium van Amsterdam - Docent Muziek

Contact

Bel of mail Suzanne Ypma. Zij gaat graag met je in gesprek over de kansen van SKVR Tech. 
 

06 330 311 77
s.ypma@skvr.nl