Wat doe jij?

Voorstelling & workshop van 1 uur voor alle leerjaren en niveaus
Ook beschikbaar als online activiteit
 
Wat Doe Jij? is inspringtheater waarmee omgangsvormen en pestgedrag bespreekbaar worden. Jonge acteurs confronteren studenten met hun gedrag. Samen gaan ze actief op zoek naar oplossingen.

«Terug naar vorige pagina

Nu snap ik hoe anderen mij soms zien
Mavo leerling Montfort College

Hoe gaan jouw studenten om met diversiteit? Accepteren zij verschillen in gender, etniciteit of seksualiteit? Of wordt er om gelachen en worden er leerlingen mee gepest?

De meespeelvoorstelling Wat doe jij? zet studenten aan het denken. Ze weten niet dat ze onderdeel zijn van een voorstelling en dat ze te maken hebben met acteurs. Recht onder hun ogen worden er grenzen overschreden. Er worden grappen gemaakt, opmerkingen gemaakt en gelachen. Ten koste van de ander. Wanneer voelt een student zich geroepen om er iets mee te doen, iets te zeggen, of gaat hij juist mee in het pestgedrag? Kortom: wat doe jij? Een gespreksleider zorgt dat er op tijd wordt ingegrepen en stelt de acteurs voor. Dan nodigt hij de studenten uit om te reageren op wat ze hebben gezien en om 'in te springen’ in de scènes om daarmee het verhaal een andere wending te geven.

Wat doe jij? kan aangepast worden op verschillende thema’s:
-    Pesten in het algemeen
-    Seksuele diversiteit: Accepteren en respecteren we elkaar?
-     Geslacht, genderexpressie, identiteit en/of seksuele aantrekking: Hoe is het om te zijn wie je bent? 
-    Etniciteit: Hoe kijken we naar kleur, afkomst en culturele verschillen?

Wij bieden deze meespeelvoorstelling aan rondom de Week van de Liefde / Valentijnsdag, Internationale Vrouwendag, de Ramadan, Week tegen Pesten, Rotterdam Pride, Internationale Mannendag en Paarse Vrijdag. Perfecte momenten om genoemde thema’s onder de aandacht te brengen. In overleg kunnen we ook naar andere data kijken.


Wat doe jij? ONLINE
De online variant van Wat doe jij? richt zich op cyberpesten en is net zo interactief als de 'live' variant. We werken in een online omgeving als Teams of ZOOM.  Naast een ervaren gespreksleider zijn twee acteurs in beeld. Zij nemen net als de studenten deel aan de online-meeting. Vanuit hun personage vertellen de acteurs ieder hun verhaal van een heftig voorval op school. De één vanuit de rol van de dader en de ander uit de rol van het slachtoffer. Hierna krijgen de studenten van de gespreksleider de vraag te reageren op een aantal stellingen. Hierdoor onderzoeken de leerlingen hoe zij zich zouden opstellen in een situatie zoals omschreven door de acteurs. Hierover gaan ze met elkaar in gesprek. Dit gesprek vormt de kern van de workshop en wordt zorgvuldig begeleidt. Door met elkaar in gesprek te gaan en met respect naar elkaar te luisteren ontstaat er meer inzicht in elkaars drijfveren en motieven. 

Naast deze volledig online variant is het ook mogelijk om te werken met de variant waarbij de acteurs en de gespreksleider zichtbaar zijn op een scherm in de klas en de studenten zelf fysiek aanwezig zijn. Hierbij wordt de aanwezigheid van een docent gevraagd.

De studenten krijgen meer inzicht in hun eigen sociale gedrag en in het groepsproces dat ten grondslag ligt aan pesten. Theater leert hen probleemoplossend en zelfstandig te denken, hun sociale vaardigheden te ontwikkelen, samen te werken en om te gaan met verantwoordelijkheid. Daarnaast maakt theater bewust van het vermogen tot zelfsturing en flexibiliteit.

Wat doe jij? Fysieke voorstelling / workshop op school

Doelgroep: alle groepen
Locatie: op school 
Duur: 1 uur
Kosten: € 290,- (minimale afname twee aansluitende voorstellingen)
Groepsgrootte: maximaal 30

 

Wat doe jij? Online voorstelling /workshop

Doelgroep: alle groepen
Locatie: op school 
Duur: 1 uur
Kosten: € 200- (minimale afname twee aansluitende voorstellingen)
Groepsgrootte: maximaal 30

Aanvragen
Zowel voor de fysieke als de online voorstelling vragen we je deze tijdig (ten minste 4 weken van tevoren) aan te vragen. 

Dit zijn de spelers

Raffelo

Ik ben Raffello Oostburg en 20 jaar oud. Ik heb op de Theaterhavo/vwo gezeten en acteer al 8 jaar. Toen ik nog op de Theaterhavo/vwo zat heb ik 'Wat doe jij?' ook gezien. Ik vond het toen heel vet en interessant. Zeker toen ze in gesprek met ons gingen en vroegen wat wij anders zouden doen. Deze voorstelling is een goede manier om de dialoog aan te gaan en een statement te maken. Dus toen ik deze kans kreeg heb ik geen moment getwijfeld.

Doris

Ik ben Doris, 25 jaar en ik woon in Rotterdam. In 2017 ben ik afgestudeerd aan de Acteerschool Rotterdam op de opleiding Theater en Maatschappij. Ik vind het onwijs leuk om een voorstelling te spelen voor jongeren, omdat ze zo eerlijk, nieuwsgierig en leergierig zijn. Theater kan veel teweegbrengen en dat je daadwerkelijk verandering kan brengen vind ik heel gaaf! 

Esther

Mijn naam is Esther de Ruiter, ik ben 26 jaar en woon samen met mijn vriend in Rotterdam. In 2017 studeerde ik af aan de Acteerschool Rotterdam en sindsdien werk ik als acteur, theatermaker, theaterdocent en gespreksleider. Het leukste vind ik om te werken aan theaterprojecten waarin het publiek niet een toeschouwer, maar een deelnemer is. Zeker als ze in het begin niet weten dat ze met acteurs te maken hebben. Daarom ben ik heel blij dat ik speler en gespreksleider ben bij 'Wat doe jij?'

Daniel

Ik ben Daniël, 20 jaar, in mijn vrije tijd maak ik rapmuziek. Naast rap verdiep ik me ook in andere vormen van poëzie en woordkunsten, zo schrijf ik gedichten en spoken word stukken. Pesten is een groot probleem,de gevolgen van pestgedrag kunnen iemand voor het leven vormen. Als ik door middel van deze workshop kan bijdragen aan de bewustwording van dit probleem en kan helpen om kinderen aan het denken te zetten, dan is dat voor mij een belangrijke reden om mee te doen met dit project. 

Mae-Ly

Hey mijn naam is Mea-ly. Ik doe mee aan de voorstelling omdat ik het belangrijk vind dat jongeren nadenken over onderwerpen als pesten en vriendschap. We laten ze door middel van deze voorstelling onder andere zien hoe dat in zijn werk gaat. Ook geven we de jongeren verschillende richtingen hoe ze ermee kunnen omgaan.

Nieuwsitem

Een omgeving waarin iedereen kan zijn wie hij is en kan zeggen wat hij voelt? Het is een vraag die actueel is in een tijd waarin tegenstellingen soms alleen maar groter lijken te worden. Tijdens de inspringvoorstelling Wat doe jij? ervaren leerlingen persoonlijke verhalen vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast is er ruimte voor ieders eigen geluid.

Wat doe jij? is er nu ook in een online variant. Daarvoor heeft regisseur Roxane Clijsen de vorm enigszins aangepast...

Lees verder

Goed om te weten

Over de kosten 

We rekenen voor onze workshops en lessenseries een regulier uurtarief van € 79,60 of een intensief uurtarief van € 83,50. Dit uurtarief is inclusief voorbereiding, organisatie en afronding en exclusief materiaalkosten. Waar materiaalkosten van toepassing zijn vermelden we dit in de tekst. Het uurtarief is gebaseerd op minimaal twee, gelijke en aaneensluitende, workshops uitgevoerd door dezelfde docent.

Korting op het uurtarief
Een korting van € 19,50 op bovenstaande tarieven is van toepassing voor Rotterdamse scholen waarbij de activiteit op een SKVR-locatie plaatsvindt.

Aaneensluitend roosteren
SKVR streeft naar het aaneensluitend roosteren bij afname van meerdere workshops of lessen met dezelfde docent. Soms komt dit voor de school niet goed uit. Deze wil bijvoorbeeld workshops horizontaal programmeren of juist verspreid over de dag meerdere keren dezelfde workshop, waardoor er ‘wachttijden’ voor de docent ontstaan. Wij plannen de workshops of lessen dan in naar jouw wens. Houd hierbij rekening met een toeslag. Neem contact met ons op voor meer informatie. 

We brengen graag vrijblijvend een offerte uit. 

Informatie voor scholen van buiten Rotterdam

Scholen van buiten Rotterdam zijn van harte welkom op de SKVR-locaties. Het is niet mogelijk workshops en lessenseries te verzorgen op schoollocaties buiten Rotterdam. Scholen van buiten Rotterdam kunnen geen gebruik maken van het kortingstarief.
Meer weten over de mogelijkheden? Neem contact met ons op voor meer informatie of het aanvragen van een offerte.

 

Informatie en boekingen

SKVR heeft jarenlange ervaring met cultuureducatie in het onderwijs. 
Ik adviseer je graag over de mogelijkheden en beste aanpak voor jouw school. 

Bel mij tijdens kantooruren op 010-271 8320 of stuur een mail naar onderwijs@skvr.nl.
Of gebruik het contactformulier, dan neem ik contact met je op.

Laura Goedee
Coördinator onderwijs

(Ontvang je onze maandelijkse nieuwsbrief al? Je kunt je hier aanmelden.)