Verhalen maken ons leven betekenisvol
Bij SKVR kun je kiezen uit een gevarieerd aanbod aan film en media-educatie. Het (leren) vertellen van verhalen staat daarin centraal. Het maken en delen van verhalen werkt verbindend en maakt het gezamenlijke zichtbaar en invoelbaar.
De persoonlijke ontwikkeling van de leerling en op een verantwoorde en kritische manier deelnemen aan onze gemedialiseerde samenleving is het belangrijkste leerdoel voor alle deelnemers.
SKVR Filmeducatie
In onze workshops werken leerlingen aan: kritisch denken, creativiteit (het maken), en hun persoonlijke ontwikkeling.
Kritisch denken en (media)bewustzijn
In dit onderdeel reflecteren leerlingen op hun eigen mediagebruik en – gedrag. Mediawijsheid betekent dat je creatief en kritisch gebruik kunt maken van (digitale) media. Dat je je ontwikkelt van consument tot deelnemer en je leert bewegen in (nieuwe) netwerken. Wat begint met het imiteren van je helden zet de deur open naar creatief mediagebruik, kritisch denken en de ontwikkeling van een persoonlijke stem.
Creativiteit: vertellen met beelden
Leerlingen leren vanuit hun eigen drijfveren een verhaal te vertellen met beeld en geluid: ontroerend of ontregelend, documentair of fictief. Ze maken kennis met alle aspecten van het vak: zoals verteltechnieken en -vaardigheden, fotograferen, filmen, animeren en monteren. Het plezier van het maken en het creatieve proces samen met filmakers en kunstenaars (vakdocenten) staan daarbij voorop.
Persoonlijke ontwikkeling: op verhaal komen
Het delen van verhalen draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling van de leerling. In onze workshops laten de leerlingen van zich horen en gaan met elkaar in gesprek over hun dromen, ambities en talenten. Betekenisvol leren vertellen over echte drijfveren en zelfbeelden vraagt om een uitgebreid narratologisch repertoire. Voor de leerlingen en de leraren en begeleiders.
Een selectie uit ons aanbod voor het onderwijs
Op de Filmset
Een interactief sprookje (PO)
Terwijl de leerlingen kijken naar een spannende animatiefilm wordt het verhaal verteld over een matroos en een prinses die hopeloos verliefd zijn op elkaar. De leerlingen worden betrokken bij het avontuur met behulp van een greenscreen en spelen mee in deze interactieve film om het sprookje tot een goed eind te brengen.
>https://cultuurtrajectrotterdam.nl/activiteiten/op-de-filmset/
Slapstick en de stille film
Speel, film en monteer je eigen stille film (sVO)
Met theatrale opdrachten gericht op beweging en spel en filmopdrachten waarin de beeldregie centraal staat, komen de leerlingen tot een zelfbedacht drama waarin alles misgaat. In een 'stomme film' wordt het verhaal niet vertelt met woorden, maar door de beelden en het grootse, fysieke haast clowneske spel van de acteurs. 'Slapstick en de stille film' is een multidisciplinaire mix van theater & film.
>https://cultuurtrajectrotterdam.nl/activiteiten/slapstick-en-de-stille-film/
Op verhaal komen
LOB Medialeren (VO)
In deze lessen wordt het maken van filmverhalen en het ontwikkelen van een loopbaanperspectief gecombineerd. Tijdens LOB-activiteiten van de school maken leerlingen in leerjaar 1 en leerjaar 2 van het vmbo zes korte filmverhalen. Hierin laten ze zien wie ze zijn, waar ze goed in zijn en wat ze in de toekomst willen.
>https://skvr.nl/opverhaalkomen (publicatie & lesmateriaal)
Magic of the Frame
Een empatische blik op de wereld (VO & MBO burgerschapslessen)
Magic of the Frame is een lesprogramma waarin het kijken van documentaires wordt gekoppeld aan een verdiepend werkbezoek of maatschappelijke stage. In het lesprogramma worden creatieve werkvormen - theatraal, film, media - ingezet om te reflecteren op de opgedane ervaringen en inzichten.
> https://skvr.nl/onderwijs/magic-frame
Visual Storytelling
regisseur van je eigen verhaal (MBO)
In deze lessenserie maken de studenten een kort filmdocument waarin hun persoonlijke verhaal centraal staat. De beeldtaal en werkwijze van het filmmaken worden ingezet om de studenten de handvatten te geven hun drijfveren, waardes, ambities en dromen te verwoorden. Zo krijgen de studenten op een creatieve wijze de regie over hun eigen verhaal en leren zij gericht keuzes te maken en deze te onderbouwen.
>https://skvr.nl/onderwijs/mbo/fotografie-media/visual-storytelling
Neem voor vragen over een programma met film- en media-educatie contact op met:
Daan Emmen
Coördinator Onderwijs & Media
d.emmen@skvr.nl
010 - 271 83 17
Carlos Sterke
Coördinator Onderwijs & Media
c.sterke@skvr.nl
010 - 271 83 20