Update samenwerking Quardin en SKVR

SKVR en Quardin werken inmiddels al ruim een half jaar samen. Hoe gaat dit en wat gebeurt er nu wij onze krachten bundelen? We praten je in deze update bij.
Hanna en Fariesh Hanna en Fariesh

Eind van de winter spraken we met Fariesh Abdoelrahman (Quardin) en Hanna Tollenaar (SKVR) aan de start van hun samenwerking. Zich duurzaam inzetten om jongeren uit de Rotterdamse wijken hun creatieve talent te laten ontdekken en ontwikkelen en om hun betrokkenheid bij hun eigen wijk vergroten, daar gingen ze voor. Een dik half jaar later praten we bij, kijken terug op wat ze hebben geleerd en vooruit op wat er nog gaat komen.

Lef

“Er is een duidelijk structuur ontstaan en we zijn een bekend gezicht in de wijk. Nu kunnen we verder bouwen”, is de analyse van Fariesh. Hiervoor hebben Fariesh en Hanna samen een plan opgesteld waarin ze hun krachten hebben gebundeld. “We zijn allebei gaan doen waar we het beste in zijn. Vanuit Quardin hebben we een methode ontwikkeld om goed samen te werken in de wijk waarbij de behoeftes van jongeren het uitgangspunt zijn. SKVR heeft veel organisatiekracht, een groot netwerk en een visie op actieve cultuur beoefening. En bovenal zijn Hanna en ook Claudia (Doesburg, directeur SKVR) partners met lef die durven door te pakken,” aldus Fariesh. Ook de partners uit de wijk zijn betrokken bij de planvorming. “We hebben onze inzichten aan hen voorgelegd en hun feedback meegenomen. Partners willen ook echt onderdeel zijn en zien kansen.”

Maatwerk

Hoe de aanpak er uit ziet verschilt per wijk. “We timmeren niks dicht en zijn voortdurend aan het bewegen. Het is niet overal hetzelfde, niet alle jongeren zijn hetzelfde dus onze aanpak is maatwerk”, vult Hanna aan. Daarvoor zijn er nu al in verschillende wijken Wijkverkenners actief. Zie: Interview wijkverkenner Jason , Interview wijkverkenner Jorn). “De Wijkverkenners weten wat er speelt en hebben de vrijheid en de verantwoordelijkheid om in samenwerking met lokale partijen te zorgen voor programmering die aansluit op wat nodig is in de wijk.” Fariesh ziet in West veel jongeren die iets met cultuur willen en ook dat er veel aanbod is “maar het matcht gewoon niet. Met onze programmering kunnen we een verbindende schakel zijn. ”

010JAM Academies

En daarnaast is ook 010JAM flink verder ontwikkeld. “Uit de online 010JAM talkshows die we tijdens de eerste lockdown maakten hebben we veel inzicht gekregen over de behoeften van jongeren. Dat heeft richting gegeven aan de verdere ontwikkeling van 010JAM. Zo merkten we al snel dat we de talkshows niet zelf moesten blijven organiseren maar dat jongeren dit zelf kunnen doen. En dat wierp ook meteen de vraag op of een talkshow dan wel hetgene zou zijn dat ze wilden leren organiseren, het kan natuurlijk net zo goed een ander cultureel event zijn. Zo ontstond langzaam het idee voor de 010JAM academies, die komende winter al gaan starten”, vertelt Hanna.

“Door de SummerJAM zijn we vrij snel in de uitvoering gegaan. Dat was op zich goed voor de partnerschappen in de wijk die zagen dat we echt iets te hebben en dat dat ook kansen voor hen bood. Maar we merkten ook dat we meer tijd moeten besteden aan het gedeelde uitgangspunt en gevoel van eigenaarschap. Hoe kan je met 010JAM meer betekenen voor jongeren in de wijk en tegelijk je eigen programma versterken?”

Communities

“De rode draad in alles wat we doen blijft het bouwen aan communities in de wijken van jongeren die zich willen ontwikkelen in cultuur en ondernemerschap. Daarin gaan we cyclisch te werk: van kennismaking, naar verdieping, naar professionalisering tot je zelf partner en ambassadeur wordt en zo weer een bijdrage kunt leveren aan die nieuwe groep die vooraan in de cyclus binnenkomt,” legt Fariesh uit. “Jongeren krijgen zo meer eigenaarschap, voelen zich gehoord en pakken verantwoordelijkheid. Dit versterkt ook ons werk in de wijken weer. We krijgen ook terug van partners uit de wijk dat ze ontwikkelingen zien. Voor de beheerder van het Huis van de Wijk voelt het al vertrouwder om de jongeren over de vloer te hebben.”

“Kunst is voor ons altijd het middel. Het geeft je tools om je te ontwikkelen, om trots op jezelf te zijn en om je in te zetten voor je wijk en gemeenschap,” zegt Hanna. En Fariesh vult aan: “We bieden perspectief. Je hoeft tenslotte geen voetballer, rapper of drugsdealer te worden. Je hebt een keuze!”

 

Kijk voor meer informatie en het programma van 010JAM op https://010jam.nl/

 

Interview door Janine Kratzenberg