Samenwerken voor jongeren in Noord

"Zeggenschap voor de jeugd zodat ze hun dromen en wensen kunnen zien." -Jorn Ambaum, Wijkverkenner in Noord
Samenwerken voor jongeren in Noord Jorn en Mitchel rechts te zien op de foto

“(…)
Ik wil grenzen verleggen en mensen connecten..
Zeggenschap voor de jeugd zodat ze hun dromen en wensen kunnen zien.
(…)
Vastberaden klaar te staan voor de jonge generatie.
(…)”

Fragmenten uit de gesproken sollicitatie van Jorn Ambaum voor de functie als Wijkverkenner in Noord. Daarvoor werd hij aangedragen door artiest en cultureel ondernemer Mitchel Samson, die met Cult North een plek in de buurt heeft gecreëerd voor jongeren en een verbindende schakel is tussen hen en ‘de gevestigde instellingen.’ In de open ruimte in een van de Hofbogen op de Insulindestraat spreken we met elkaar over de buurt, hun samenwerking en vooral over wat de jongeren daar nodig hebben.

Elkaar aanvullen en versterken

Als Wijkverkenner zet Jorn zich ervoor in om jongeren bekend te maken met het culturele aanbod in de buurt en om lokale organisaties te faciliteren en ondersteunen om dat aanbod te versterken. De functie past hem als een jas. “Ik kende het gebied al goed omdat ik hiervoor actief was als jongerenwerker en ben zelf veel bezig met muziek, schrijven en spoken word. Als jongerenwerker miste ik het creatieve stuk. Nu kan ik beide combineren. Noord is een superleuke buurt maar op sommige gebieden wel achtergesteld dus er moet echt iets gebeuren.” “Er is best veel in de buurt,” vult Mitchel aan, “maar het staat vaak nog los van elkaar. Er zijn allerlei subculturen en die blijven vaak ook binnen hun eigen discipline. Het is een speerpunt van Cult North om dat samen te brengen. We zijn midden in coronatijd begonnen dus zijn het zelf ook nog aan het uitvinden. Het is heel fijn dat Jorn er nu is zodat we samen kunnen sparren en elkaar aan kunnen vullen.”

“We werken echt in het verlengde van elkaar,” vindt Jorn. “Ik sta dicht bij de jongeren en ga het gesprek aan over wat ze nodig hebben. Cult North kan daar vervolgens mee aan de slag door zelf activiteiten aan te bieden en de connectie te zoeken met andere partijen in de wijk. En ik kan er dan weer voor zorgen dat SKVR faciliteert en ondersteunt waar nodig. Zo hebben we bijvoorbeeld voor de 010 Summerjam workshops geprogrammeerd bij Cult North die aansloten bij de wensen van jongeren.”

Uit hun comfortzone

Om te peilen wat die behoeftes zijn is Jorn veel op straat te vinden. “Het is niet zo dat jongeren op me zitten te wachten met een wensenlijstje. Ik investeer tijd in ze, luister goed, maak duidelijk wat ik voor ze kan betekenen en help ze verder in waar ze al mee bezig zijn. Ik probeer eruit te halen wat erin zit, haal ze uit hun comfortzone. Zijn ze op straat bezig met muziek dan kan ik ze naar de studio brengen om iets op te nemen. Is die stap eenmaal gezet dan kun je ze ook andere dingen laten zien, hun leefwereld verbreden.”

Waar Jorn vooral op de kennismaking bij jongeren tussen de 14 en 18 jaar zit, gaat Cult North een stapje verder met de wat oudere jongeren die zich professioneel willen ontwikkelen. “We vullen elkaar echt aan,” vertelt Mitchel. “Het is fijn dat er nu steeds nieuwe aanwas is.”

010JAM Academies

Voor de komende tijd houden de twee zich bezig met de voorbereiding op de 010JAM academies. “We organiseren ‘awareness events’ in de buurt waar jongeren kunnen optreden en coaching krijgen. Eerst gaan we de scholen en pleinen langs om jongeren te enthousiasmeren. Dan komen ze hier bij Cult North, wat een laagdrempelige plek voor ze is. Daarna mogen ze het podium op. Dat doen we in samenwerking met De Banier, Hofplein theater, het Kapelletje en Studio de Bakkerij. Die zijn op hun beurt weer geholpen zijn omdat ze jongeren over de vloer krijgen. Een samenwerking dus waar iedereen van profiteert.”

Voor de toekomst hoopt Mitchel op een diepere samenwerking met SKVR om het netwerk te verbreden naar grotere stedelijke instellingen. “Als wij iets in de bieb willen doen is dat bijvoorbeeld lastig binnenkomen terwijl SKVR daar al goede contacten heeft.” Een missie waar Jorn zich bij aansluit: “Door jongeren mee te nemen naar stedelijke instellingen vergroten ze hun horizon. En hoe tof zou het zijn als we straks uitwisselingen kunnen doen met de partners en jongeren uit de andere gebieden!”

 

Interview door: Janine Kratzenberg