anderen helpen om het beste uit zichzelf te halen

De hele wereld ging hij over vanuit zijn passie voor muziek. Maar nu zit Jason Steba even helemaal in de haarvaten van het gebied Prins Alexander.
Jason Jason (rechts te zien op de afbeelding) op de trompet

Jason Steba is als ondernemer, vanuit zijn bedrijf Stylus Music, en vanuit een al jarenlange relatie met SKVR, actief als Wijkverkenner en teamlid van 010JAM in Rotterdam Oost. Rode draad in zijn carrière: anderen helpen om het beste uit zichzelf te halen en zorgen dat ze daar ook de credits voor krijgen. Stylus Music richtte hij zo’n acht jaar geleden op vanuit de drijfveer om artiesten op een eerlijke manier op weg te helpen in de muziekscene, zonder wurgcontracten en vanuit sterk ondernemerschap. 

Blijven leren

Jason is een echte autodidact die voortdurend bij blijft leren en muziek is daarbij een constante factor. Hij kreeg het met de paplepel ingegoten maar wel gemixt met de waarschuwing er vooral niet zijn beroep van te maken. “Veel familieleden waren behoorlijk succesvol in de muziek maar leidden daarbij niet het leven dat mijn ouders voor mij voor ogen hadden,” beschrijft hij het tactisch. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan dus op een oude trompet, die hij toegespeeld kreeg van iemand die zijn talent zag, ging hij van start en hij liet de muziek nooit meer los. In combinatie met zijn bedrijfsmatige kennis en inzicht bouwde hij aan een carrière waar ook zijn ouders trots op kunnen zijn.

Aanbod voor jongeren

In Alexander werkt hij nu in samenwerking met SKVR aan de missie om jongeren actief te begeleiden naar het culturele aanbod in de buurt en om organisaties in de wijk te faciliteren en ondersteunen om hun aanbod te professionaliseren. “Ik woon zelf sinds kort in die buurt, heb ook kinderen en merkte dat er nog niet veel te doen is voor met name jongeren. Tegelijkertijd zie je dat die groep alleen maar groeit: steeds meer gezinnen kunnen geen huis meer vinden binnen de ring en trekken naar de randen van de stad. Bovendien zitten hier veel scholen waar ook jongeren van buiten de buurt naar toe komen die na schooltijd blijven hangen. Er moeten dus echt voorzieningen komen voor deze groep.”

Partners in de wijk

Aanvankelijk zou hij als Wijkverkenner eerst op onderzoek uitgaan maar met de komst van de 010 Summerjam zag hij kansen om ook meteen iets te gaan doen in de wijk. “Het was heel kort dag maar ik zag ook meteen kansen dus ik dacht: Let’s go! En daarbij had ik nu ook meteen iets te bieden aan de organisaties uit de wijk die ik ging benaderen en dat werkte goed voor het vertrouwen.” In korte tijd had Jason acht partners in de wijk waarmee hij een diverse programmering kon opstellen voor de Summerjam. “Van Afro met de Safari dansschool tot spoken word met Be Romy en vloggen met Marciano Marvin aka The fresh Prince of Alexander, we hadden het allemaal.” In samenwerking met Rass King zorgde hij zelf voor de muziek. “Rass is echt een rolmodel voor jongeren. We vinden elkaar in de focus op het creëren van een positieve mindset bij jongeren. Dat is nog belangrijker dan inzetten op talent. Het ontbreekt veel jongeren aan zelfvertrouwen of ze ervaren drempels om oor te zetten. Het gaat niet om wat je presteert maar hoe je je persoonlijk ontwikkelt. Dan volgt de rest vanzelf.”

Structureel aanwezig

Dat er drempels waren heeft hij ook ervaren. “We hebben weer gemerkt hoe veel tijd het kost om echt vertrouwen te winnen. We (hij en zijn compagnon Dennis) zijn zelf de straat opgegaan om met jongeren in gesprek te gaan en ze te enthousiasmeren om mee te doen. Uiteindelijk waren het vooral de meiden die kwamen. Die jongens hebben vaak al zo veel teleurstellingen mee moeten maken dat het vertrouwen in organisaties vaak op een dieptepunt is.” Het sterkt hem alleen maar meer in het voornemen hier vooral ook structureel aanwezig te blijven. Te beginnen met de 010JAM academies die deze winter gaan starten. “Dat zal dan misschien nog maar een kleine voorhoede zijn maar die gaan wel de weg vrijmaken voor de rest. Je moet ergens beginnen en je moet vooral laten zien dat je deze jongeren serieus neemt.”

 

interview door Janine Kratzenberg