Kleuters dansen met ouderen

Dansen maakt gelukkig. Of je nou een kind of oudere bent. Cultuurcoach Maaike Gilden en dansdocent en coördinator Bernadet van Winden brachten dementerende ouderen en kleuters samen om met elkaar te dansen. Dit zorgt voor verbondenheid, plezier en vermindering van eenzaamheid.
Kinderen dansen met ouderen Kleuters dansen met ouderen - Foto: Jady Leerdam

Kleuters dansen met ouderen
De bewoners van de Laurens Woonzorglocatie in Delfshaven zijn in de laatste fase van hun leven. Ze zijn dementerend en hebben vaak ook lichamelijke klachten. In dezelfde wijk zit de Mariaschool. Leren, leven, beleven is hun motto. Op de school werkt Maaike Gilden, dansdocent en namens SKVR Cultuurcoach. Onderdeel van haar taken is om de verbinding te leggen tussen de school en de buurt. In dat kader komen de groepen 1 en 2 dansen met en voor de ouderen van Laurens.

De bewoners zitten al een tijdje klaar als de leerlingen van de Mariaschool enthousiast worden ontvangen door dansdocent Bernadet van Winden. Wat er gaat gebeuren is, zoals alles in hun leven, een verrassing. De kinderen brengen een vrolijke energie mee dus dat voelt al goed. Als de kinderen hun schoenen uit hebben gedaan en Bernadet heeft uitgelegd wat ze gaan doen start de muziek. In the mood, de stemming zit er meteen in. 

Open
Het valt op dat alle kleuters lekker meedoen. Dansdocent Bernadet neemt ze soepel mee van de ene naar de andere opdracht. Leerkracht Natascha is er trots op maar had niet anders verwacht: “Deze kinderen krijgen elke week dansles van Maaike op school dus ze zijn het gewend. Toen ik de klas gisteren vertelde dat we zouden gaan dansen voor opa’s en oma’s waren ze meteen enthousiast. Dat deze ouderen er anders bijzitten dan hun eigen opa’s en oma’s maakt ze niks uit. Ze staan zo open voor deze ervaring.” En dat geldt ook de voor ouderen: “Het is heel fijn dat het hier een keertje niet rustig en stil is,” zegt Netty Dijkstra, activiteitenbegeleider van Laurens. “De energie die de kinderen meenemen is heel welkom.”

Samen
Als The Lions sleep tonight wordt ingezet en de kinderen als leeuwen op de ouderen af mogen sluipen, gaat de zaal los. De kinderen en ouderen ‘dansen’ nu ook echt samen, al blijven de ouderen op hun stoel. “Wat geweldig, dit moeten we echt vaker doen,” zegt Netty. “Ik zie mensen die doorgaans heel passief zijn nu helemaal opleven. De interactie met deze jonge kinderen werkt echt heel goed.” Natascha ziet het ook: “Dit was echt ontroerend,” zegt ze na afloop, terwijl haar leerlingen met rode wangen genieten van een mandarijntje en wat te drinken. 

De volgende bezoekjes staan al in de agenda. Dat dit een blijvertje is staat nu al vast. “Heel bijzonder dat deze school hier tijd voor maakt,” vindt Bernadet, die veel ervaring heeft in lessen met zowel de allerkleinsten als de alleroudsten. “Deze combinatie van leeftijden is heel waardevol.”

Lees hier het stuk over Maaike Gilden

Lees hier het stuk over Time to Dance

Interview door Janine Kratzenberg