Time to dance

  • Dansprogramma voor 50 plussers
  • Gericht op gezond ouder worden en ontmoeting
  • Laagdrempelig en in de buurt
Als je danst, vergeet je de rest.
deelnemer Time to dance

Time to dance

Met Time to dance verzorgt SKVR sinds 2013 danslessen voor oudere Rotterdammers in diverse wijken. Dit gebeurt voor een deel in samenwerking met zorginstellingen, zoals Aafje. Daar worden bijvoorbeeld lessen gegeven aan interne bewoners, dagopvang en wijkbewoners. 

Voor lessen in de wijk wordt er samengewerkt met maatschappelijke organisaties zoals Buurtwerk, WMO Radar en anderen. 

Door te bewegen verbeteren ouderen hun conditie. Ook werken ze aan hun souplesse, kracht en balans en het brein wordt geactiveerd. Dat vergroot het vertrouwen in hun lichaam en ze ervaren wat er wel nog mogelijk is. De dansles is voor de deelnemers ook een middel om elkaar te ontmoeten en plezier te hebben. Bij de lessen speelt muziek een belangrijke rol; Nederlandse nummers, maar ook klassieke muziek of buitenlandse muziek van vroeger en nu zorgen voor herkenning en plezier. 

Ook minder mobiele mensen kunnen meedoen en op de stoel de oefeningen uitvoeren. Ervaren dansdocenten bepalen per locatie wat de mogelijkheden zijn en spelen in op de wensen van de deelnemers. Naast groepslessen organiseert SKVR ook huiskamerdans voor licht dementerenden en projecten met kinderen en ouderen. 

Naast de 5 lessen per week die gegeven worden in zorginstellingen worden er een aantal lessen aangeboden die vrij toegankelijk zijn. Ze zijn verschillend in activiteit: er is altijd een staand en zittend gedeelte. De prijzen zijn rond de 2 euro per les. Meer informatie kunt u ter plekke vragen aan de docent.

Mail voor meer informatie Bernadet van Winden, b.van.winden@skvr.nl

Onderstaand het schema per september 2021:

Nesselande De Kristal Cypruslaan 400 Maandag 10:00-11:00 uur 
Oosterflank

De Oriënt

Kobehof 4 Maandag 11:45 - 12:45 uur 
Delfshaven De Kolk Havenstraat 79-95 Dinsdag 10:30-11:30 uur 
Overschie Speeltuinvereniging Levenslust Kedichemstraat 1 Woensdag 9:30-10:30 uur 
Stadsdriehoek WMO Radar Kipstraat 37 Donderdag 13:30-14:30 uur 
Oude Westen De Nieuwe Gaffel Gaffelstraat 61 Donderdag 11:00-11:45 uur (nog niet gestart)
IJsselmonde Thuisplusflat Grienerwaard Grienderwaard Maandag 9:30-10:30 uur

 

De danslessen worden verzorgd door een groep enthousiaste en professionele dansdocenten: Bernadet van Winden, Dieuwertje den Blaauwen, Jördis Cordua, Helene van Lieshout, Tamar Riani, Sophie van Zijl, Mirjam Visser en Doortje Schaart. Het docententeam komt regelmatig bij elkaar om ervaringen en lesinhoud te delen. Ook krijgen ze input (fysieke informatie) over het 'oudere lichaam' van een fysiotherapeut. Belangrijke eigenschappen voor de dansdocent is dat ze affiniteit hebben met de ouderen en contact met hen maken. Aanraken is hierbij een goed middel. Geduld en humor zijn eveneens belangrijke eigenschappen zodat er een veilige en luchtige sfeer ontstaat. Het accent in de les ligt op wat mensen wel kunnen en niet op de beperkingen van het lichaam. Tenslotte willen we een artistieke beleving stimuleren dus werkt de docent met beelden en persoonlijke inbreng. Passende muziek daarbij is een essentieel hulpmiddel.

SKVR organiseert Time to Dance naar aanleiding van het programma 'Sport en Bewegen in de Buurt' van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Doel van het programma is om zoveel mogelijk ouderen aan het bewegen te krijgen. Onze samenwerkingspartners:

Samenwerkingspartners Time to Dance

 

•    Training voor Zorgprofessionals
Een training voor medewerkers uit de zorg die zelf beweegactiviteiten geven of organiseren en  behoefte hebben aan kennis en informatie over de lessen Zitdans. In deze training doe je oefeningen die je vervolgens zelf met ouderen kunt gaan doen. Met veel beweegvariaties en muzieksuggesties en gegeven door een ervaren dansdocent van Time to Dance. Alle (en meer) oefeningen staan beschreven in het Handboek dat je bij de training ontvangt. 
Duur: 2 uur
Locatie: op locatie
Kosten: 40 euro pp (minimum 7 personen)
Informatie: mail naar coördinator Bernadet van Winden, b.van.winden@skvr.nl

•    Training voor Dansprofessionals
Geef je al dansles maar wil je je richten op ouderen die slecht kunnen staan? Dan kan je bij SKVR de didactiek leren van Time to Dance, een dansprogramma dat is ontwikkeld door ervaren docenten op dit terrein. Zitdans met alle beweegvariaties en muzieksuggesties, staan beschreven in een Handleiding. Je ervaart de oefeningen zelf en krijgt de Handleiding na afloop mee. Ook is het mogelijk om lessen bij te wonen van Time to Dance, zowel aan zelfstandig wonenden als aan bewoners van een zorginstelling.
De training kan aangepast worden aan de vraag. 
Informatie: mail naar coördinator Bernadet van Winden, b.van.winden@skvr.nl
 

Doe mee!

Bekijk de video

Bekijk dit filmpje en krijg meer te weten over Time to Dance!

Wil je meer weten?

Wil je met ons samenwerken of heb je vragen? Weet me dan te vinden!

Bernadet van Winden,
coordinator Time to dance
b.van.winden@skvr.nl of 010 2718412