Blazersdag 2024: Workshops en samenspel

Grijp je kans en blaas lekker mee op dé SKVR-Blazersdag 2024 'Vrij en vol vertrouwen'. Een dag vol workshops, samenspel en een knallende afsluiting met het blaasorkest. Maak samen muziek. Plezier gegarandeerd!
Datum:
09 maart 2024
Tijd
9:30 - 16:00 uur
Locatie
SKVR WMDC
Adres
Pieter de Hoochweg 125, Rotterdam West
Toegang
Gratis
Lunch
Zelf meebrengen of Braziliaanse catering (tegen vergoeding)
Blazersdag2017_ET_muziek

Blaas mee
Speel jij een blaasinstrument? Dan is de SKVR-Blazersdag 'Vrij en vol vertrouwen' echt iets voor jou! Amateurs en professionele blazers uit heel Rotterdam en omgeving maken samen muziek. Doe 's morgens mee met workshops zoals ademhaling, podiumpresentatie en blues-improvisatie. Met enthousiasme gegeven door muziekdocenten. Speel 's middags mee in het blaasorkest. Mét uitvoering natuurlijk. 

Kun je niet de hele dag? Geen probleem. Blaas dan de middag of ochtend mee. Het maakt niet uit hoe lang jij je instrument al bespeelt. Iedereen kan meedoen: beginners en (ver)gevorderden. Ook als je geen cursist bent bij SKVR is het geweldig om dit mee te maken. 

Programma 
Jij bent natuurlijk heel benieuwd naar het programma. Komt ie:

09:30 uur: Welkom met docentenoptreden
10:00 - 12:45 uur: Masterclass (inclusief workshop vol vertrouwen het podium op van 10.00-10.30 uur)
10:00 - 11:15 uur: Workshops (houding & adem; puzzelen met ritmes; improvisatie beginners)
10:30 - 11:15 uur: Workshop (vol vertrouwen het podium op)
11:30 - 12:45 uur: Workshops (van beeld naar geluid; improvisatie gevorderden)

12:45 - 13:30 uur: Pauze

13:30 - 14:30 uur: Groepsrepetities
14:30 uur: Tutti repetitie blaasorkest
15:45 uur: Presentatie

Toelichting Masterclass en Workshops

Masterclass door Jozé Aaftink, Theo Hartman en Lisette v.d. Broek (maximaal 5 deelnemers)
Een unieke gelegenheid voor de gevorderde blazer om met een professionele musicus te werken aan interpretatie en voordracht van een muziekstuk. Begeleiding op piano is mogelijk. 
De masterclass is openbaar, je kunt dus ook als toehoorder deelnemen, je hoeft je daarvoor niet op te geven.

Vol vertrouwen het podium op door Alice Cronie (maximaal 14 deelnemers)
In deze workshop leer je een aantal technieken hoe je vol vertrouwen en zonder stress op het podium kan spelen. Neem een voordrachtstuk mee om voor te spelen, kies iets uit wat je leuk vindt. Je speelt een gedeelte van een stuk en hiermee gaan we aan de slag.

Houding en Adem door Jozé Aaftink (alle leeftijden en alle niveaus, maximaal 15 deelnemers) 
Veel blazersproblemen worden veroorzaakt door gebrek aan ademsteun of een verkeerde speelhouding waardoor je minder goed kunt in- en uitademen. Tijdens deze workshop leer je op een speelse en duidelijk uitgelegde manier de meest efficiënte manier van ademen en ervaar je de verbetering!

Puzzelen met ritmes door Roeland Kapaan (alle leeftijden en alle niveaus, maximaal 10 deelnemers)
In deze workshop gaan wij ontdekken dat ritme een bewuste opeenvolging is van tellen, tikken en voelen. Ons brein wil nog wel eens smokkelen met de lengte van noten. Je leert beter kijken naar het 'smokkelen' en welke vaardigheden nodig zijn om dit te voorkomen zodat je makkelijker in ensembles en bandjes kunt spelen!

Van Beeld naar Geluid door Alice Cronie (alle leeftijden, alle niveaus, maximaal 14 deelnemers)
Wanneer je net begonnen bent of al wat langer speelt, kun je zelf je eigen muziekstuk gaan schrijven voor je instrument. In deze workshop gaan we de skyline/gebouwen in Rotterdam laten klinken. Je schrijft hiervoor zelf de muziek voor je instrument met behulp van het notenschrift, en ook zelfbedachte tekens.

Improvisatie door Emiel v.d. Heide (beginners en gevorderden, maximaal 10 deelnemers)
Wil je leren improviseren en leren geweldige solo's te spelen? Deze workshop is er voor jong en oud en voor ieder niveau. Je hebt de juiste 'tools' nodig en je moet vooral je eigen muzikaliteit laten spreken. Iedereen kan het!

Om 10.00 uur: voor de absolute beginners. Veel kennis van het notenschrift en de toonladders is niet nodig.
Om 11.30 uur: voor de meer gevorderde blazer, waarbij een stuk wordt behandeld dat we aan het eind van de middag ook gaan spelen voor publiek.

Blaasorkest door Roeland Kapaan en Theo Hartman (alle leeftijden en alle niveaus)
In het middagprogramma staat Samenspel centraal. We beginnen in kleinere instrumentengroepen het repertoire in te studeren met hulp van ervaren SKVR-docenten. Gaandeweg worden de krachten gebundeld en eindigen we met een groot blaasorkest o.l.v. Roeland Kapaan. Tijdens de slotpresentatie voeren we het ingestudeerde repertoire uit als feestelijke afsluiting van een gevarieerde muzikale dag.

Download hier de bladmuziek
Jupiter
Jupiter easy
Didn't my Lord

SKVR-Blazersdag 2024: Een dag vol workshops en samenspel. Samen met plezier muziek maken!