Structurele cultuureducatie

Geef cultuureducatie een vaste plek in het curriculum. Samen maken we een programma dat aansluit bij jouw leerlingen en de visie van de school. Ook als waardevolle invulling van leertijduitbreiding.

 • Les van kunstvakdocenten of cultuurcoaches
 • Eén of meerdere kunstdisciplines mogelijk
 • Programma op maat
De lessen maken echt onderdeel uit van de school.
ICC'er primair onderwijs
#daaromSKVR

Dit zijn de mogelijkheden:

Optie 1: Wekelijkse lessen in één of meerdere kunstdisciplines;

Geef cultuureducatie een stevige plek: werken vanuit de SKVR Leerlijn

De basis voor de lessen is de SKVR Leerlijn Cultuureducatie voor de groepen 1 t/m 8 van het primair onderwijs. De leerlijn is per discipline uitgewerkt. Alle facetten van het kunstvak komen aan de orde. We werken vanuit de culturele competenties: creërend vermogen, presenteren en sociale competenties. 
Hierdoor is er veel overlap met 21e eeuwse vaardigheden en de kerndoelen. Er kan gekozen worden voor de programma’s KunstID en Ieder Kind een Instrument.

Ontdek de programma’s KunstID en Ieder Kind een instrument

Deze optie is in te zetten gedurende het gehele schooljaar óf gedurende afgebakende periodes van een aantal weken. Ga met ons in gesprek over de mogelijkheden.
 


Optie 2: Wekelijks een Atelier in school;

Haal een inspirerende maker/kunstenaar de school in

Met het Atelier in school haal je de onderzoekende en ontwerpende manier van werken van een maker / kunstenaar de school binnen. Dit kan een beeldend kunstenaar, theatermaker, danser, muzikant, filosoof of multimediakunstenaar zijn. De kunstenaar verbindt zich voor een (deel van een) schooljaar aan jouw school en is één dag per week aanwezig. 

Neem contact met ons op voor meer informatie

Deze optie is in te zetten gedurende het gehele schooljaar óf gedurende afgebakende periodes van een aantal weken. Ga met ons in gesprek over de mogelijkheden.
 

 

Optie 3: inzet van Cultuurcoaches

Breid je schoolteam uit met een kunstprofessional die lesgeeft, meedenkt, verbindt en organiseert

Met een SKVR Cultuurcoach haal je de expertise en het netwerk van SKVR binnen je schoolteam. Onze cultuurcoaches zijn bekwame kunstprofessionals met pedagogische en didactische kwaliteiten. Zij zorgen voor een lesprogramma en activiteiten binnen- én buitenschooltijd hierbij worden waar mogelijk partners uit de wijk betrokken. De doelstellingen van jouw school zijn het uitgangspunt. 
Lessen en activiteiten worden verzorgd of begeleid door de cultuurcoach, hierbij staat de creatieve en sociale ontwikkeling van jouw leerlingen centraal. We vinden het bovenal belangrijk dat de leerling er plezier aan beleeft. 
Om een Cultuurcoach te kunnen inzetten moet de school aan een aantal voorwaarden voldoen.

Lees meer over de cultuurcoach»
 

Leerlijnen

Met de SKVR Leerlijnen Cultuureducatie maken we inzichtelijk hoe cultuureducatie bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen. De Leerlijnen zijn voor alle kunstvakken gebaseerd op drie competenties:

 • creërend vermogen
 • presenteren en
 • sociale competentie

Deze zijn voor alle disciplines uitgewerkt voor de groepen 1 t/m 8 en bieden scholen handvatten voor het opnemen van cultuureducatie in het curriculum.

Document:
SKVR Leerlijnen Cultuureducatie (pdf, 9 MB)

Bekijk onderstaande film over de leerlijnen.
Hierin worden de leerlijnen nog specifiek gekoppeld aan de programma's KunstID en Ieder Kind een Instrument. Ondertussen zetten we de leerlijnen breder in.

KunstID

KunstID is het hele jaar kunstonderwijs op school voor een gunstige prijs. Je kunt kiezen voor de inzet van één kunstdocent, die wekelijks les komt geven of voor de inzet van meerdere vakdocenten, die in modules les komen geven.

Je krijgt extra ondersteuning voor de implementatie en uitvoer van het programma door een SKVR-accounthouder.

Meer over KunstID»

Ieder Kind een Instrument

Met het programma Ieder Kind een Instrument geef je muziekles een vaste plek binnen de school. Leerlingen krijgen de kans een instrument te leren bespelen, samen muziek te maken en zelfs op te treden met een professioneel Rotterdams orkest. Het programma richt zich op scholen die hoger scoren binnen de gewichtenregeling en wordt gefinancierd door de gemeente Rotterdam.

Meer over Ieder Kind een Instrument»

Cultuurcoach

Met een SKVR Cultuurcoach haal je de expertise en het netwerk van SKVR binnen je schoolteam. Onze cultuurcoaches zijn bekwame kunstprofessionals met pedagogische en didactische kwaliteiten. Zij zorgen voor een lesprogramma en activiteiten binnen- én buitenschooltijd, hierbij worden waar mogelijk partners uit de wijk betrokken. De doelstellingen op het gebied van kunstzinnige oriëntatie en op het gebied van 21e eeuwse vaardigheden, persoonsvorming, burgerschap zijn het uitgangspunt. 
Lessen en activiteiten worden verzorgd of begeleid door de cultuurcoach, hierbij staat de creatieve en sociale ontwikkeling van jouw leerlingen centraal. We vinden het bovenal belangrijk dat de leerling er plezier aan beleeft. 

Wat doet een Cultuurcoach?

De Cultuurcoach;

 • Stemt het lesprogramma en activiteiten af op het curriculum van de school
 • Bereid lessen en activiteiten voor en voert deze zelfstandig uit op school onder schooltijd (vaak in verlengde leertijd)
 • Organiseert openlessen en presentaties op school
 • Overlegt met de leerkrachten over de ontwikkeling van de leerlingen
 • Herkent plezier en talent bij leerlingen in de lessen en speelt hier proactief op in door deze leerlingen extra mogelijkheden voor ontwikkeling te bieden. 
 • Verzorgt maatwerk voor de school, o.a. door; 
  • oriëntatie op mogelijkheden in de wijk, 
  • het voeren van gesprekken met wijkpartners, 
  • het organiseren van gastlessen voor wijkpartners op school, 
  • het voeren van gesprekken met de school en ouders over deelname aan buitenschoolse activiteiten, 
  • het organiseren van naschoolse activiteiten op school of in de wijk. 

Goed om te weten
Cultuurcoachlessen worden gesubsidieerd vanuit de gemeente Rotterdam. Om aanspraak te kunnen maken op deze subsidie voldoet de school aan de volgende voorwaarden:

 • De school ligt in een kwetsbare wijk van Rotterdam, heeft een hoge of zeer hoge schoolweging, of bedient een kwetsbare doelgroep zoals in het speciaal onderwijs of praktijkonderwijs;
 • De school draagt bij aan duurzame verbindingen tussen instelling-school-wijk en versterkt cultuuronderwijs op en rond de school;
 • De cultuurcoach wordt minimaal 0,2 FTE ingezet voor het uitvoeren van activiteiten binnen de school;
 • De school draagt bij aan kansengelijkheid door brede ontwikkeling en ontwikkeling talenten.

Interesse?
Neem contact met ons op om de mogelijkheden voor jouw school te bespreken.

Lees hier het cultuurcoachmagazine »

Informatie en boekingen

We doen het al járen: structureel cultuureducatie aanbieden in het onderwijs. Geen school is hetzelfde en dat vraagt om advies op maat. Doen we graag, kunnen we inmiddels als de beste. Samen bepalen we de beste aanpak voor jouw school. 

Ook als je deel wilt nemen aan KunstID of Ieder Kind Een Instrument kun je bij ons terecht. 

Bel (010-2718320) of mail (onderwijs@skvr.nl) ons, of gebruik het contactformulier. Iris helpt je graag.