Positieve actie tegen pesten

Theater

Wat doe jij? is een interactieve voorstelling over pesten die wordt gespeeld in de klas.

Door middel van inspringtheater worden herkenbare scènes gespeeld aan de hand van situaties die zich in de klas kunnen voordoen. Een spelleider, ‘de joker’, begeleidt en nodigt leerlingen tijdens de workshop uit om te reageren op wat ze hebben gezien en om 'in te springen’ in de scènes.

Een week na de voorstelling blikt klas 1 van VMBO kader Techniek van het Comenius Beroepsonderwijs terug. “Gaan jullie anders met elkaar om sinds de workshop van vorige week?” vraagt joker en spelbegeleider Melanta Huijmans de klas. Na wat persoonlijke ontboezemingen komt er een verhaal los over Amar. Over hoe de klas zich na de voorstelling was gaan realiseren dat hun plagen misschien toch een beetje te veel pesten was geworden. Ruwensly had de moed gevat om het aan Amar zelf te vragen. Die bleek er inderdaad genoeg van te hebben. “En toen spraken we met elkaar af om te stoppen met de ‘grapjes’.”

Bij de ‘complimentenronde, ’ een methode om leerlingen bewust te maken van hun waarde, krijgt Ruwensly veel mooie woorden voor zijn inzet. “Je bent altijd behulpzaam.” “Je gunt anderen.” En ook Amar geniet zichtbaar als hij bedolven wordt onder complimenten. De groep is duidelijk nader tot elkaar gekomen. Zonder geheven vingertje maar ‘gewoon’ met een flinke dosis positiviteit.

Wat doe jij? Ook op uw school?
Ga naar de volledige informatie over Wat Doe jij?
Voor voortgezet onderwijs
Voor MBO

«Terug naar vorige pagina