Cultuurcoach op school en in de wijk

Een Cultuurcoach werkt vanuit een culturele instelling nauw samen met een school.

De coach is onderdeel van het schoolteam en geeft in het ideale geval les aan alle groepen. Nieuw vanaf dit jaar is dat de Cultuurcoach ook de verbinding in de omgeving van de school opzoekt. 

Samenwerken met de school
Dansdocent Jenny van Weezendonk is Cultuurcoach op OBS De Schalm op Katendrecht. Haar band met de school gaat al jaren terug. “Vanuit mijn eigen praktijk, Studio 181, kom ik al langer op De Schalm. Het is een sterk en stabiel team en daardoor heb ik door de jaren heen een hechte band kunnen opbouwen.” Hierdoor werkt zij vanzelf eigenlijk al via de nieuwe werkwijze. Maar dat heeft wel tijd nodig gehad. 

Naar elkaar kijken en luisteren
“Ik heb veel pedagogische vaardigheden van de leerkrachten waar ik mee werk afgekeken, meegenomen en geleerd. In het verleden heb ik wel eens het gedrag van een leerling negatief beoordeeld, zonder enig idee te hebben waar dat gedrag nou vandaan kwam. Daar heb ik de feedback van een groepsleerkracht voor nodig. Andersom heb ik kinderen prachtige beoordelingen mogen geven voor hun rijke fantasie en schitterende inlevingsvermogen, terwijl de groepsleerkracht in de klas voorheen vooral een kind zag dat zich niet kon concentreren of zijn aandacht erbij kon houden. Ik zie dat de houding van school ten opzichte van de mogelijkheden die Cultuuronderwijs biedt enorm in positieve zin veranderd is.” Ze heeft daarin een ontwikkeling zien plaatsvinden: “Waar de school Cultuur eerst vooral als ontspanning zag, werd het geleidelijk aan steeds serieuzer genomen. Dat resulteerde even in een wat normatieve blik met cijfers en beoordelingen. Maar inmiddels vormt Cultuur een volwaardig en aanvullend onderdeel van het curriculum van de school. De Schalm is echt een school van de podiumkunsten geworden. We versterken elkaar nu.”

Abstracte begrippen fysiek ervaren
De thema’s die in de klas worden behandeld komen terug in de dansles, maar worden op een andere manier aangeboden, waardoor de stof meer diepgang krijgt. En abstracte begrippen worden vaak beter eigen gemaakt door ze fysiek te ervaren, vooral wanneer de kinderen minder ‘talig’ zijn.
Samenwerken met de leerlingen is vanzelfsprekend in haar lessen verweven. “De leerlingen accepteren dat er niet één antwoord mogelijk is en dat ik ook niet alles weet.  Ze weten dat het in de Dans anders werkt. Daar geldt niet: 1+1=2. We gaan samen op onderzoek uit. Vragen ons af hoe het zou zijn als… en dan help ik ze hun ideeën te structureren. Het mooie is dat ze met dingen komen die ik zelf niet zou verzinnen. Zo hadden we laatst een les met sjaaltjes rond het thema ‘doen alsof’. Er was een meisje dat een rood sjaaltje helemaal in haar handen had verstopt en door haar handen langzaam te openen bloeide een roos uit haar handen. Het was zo’n krachtig beeld, dat ook het woord ‘bloeien’ voor de leerlingen ging leven.” 

Wijk als podium
Afgelopen week verzorgden groep 7 en 8 een performance in de wijk in het kader van de Amerikaanse verkiezingen. “De band tussen Katendrecht en Amerika is gaat ver terug. Het idee om daar iets mee te doen ontstond tijdens de teamdag waar de school het nieuwe jaar altijd mee start. Het thema was: de wijk als podium. De voorstelling was zowel een gebaar naar de buurt als een inhoudelijke verdieping voor de leerlingen. Ze worden hier omringd door de geschiedenis en het krijgt ook aandacht in de reguliere lessen. Maar door Dans hebben ze het nu ook letterlijk aan den lijve kunnen ervaren en heeft het betekenis gekregen. En dan komt alles op school echt helemaal samen.”

 

Meer weten over Cultuurcoaches?
Bekijk de mogelijkheden»