Leerlingen OBS De Schalm verbeelden de geschiedenis

De geschiedenis verbeelden door Dans. 

Leerlingen van groep 7 en 8 van OBS De Schalm op Katendrecht maakten met Cultuurcoach Jenny van Weezendonk een performance over de historische band tussen Katendrecht en de Verenigde Staten. De voorstelling vond plaats in de buitenruimte op de dag van de verkiezingen. “We vertellen een verhaal waarin we het verleden van Katendrecht verbinden met de toekomst van een wereldmacht. We laten zien hoe de immigranten van vroeger alles achter lieten. We laten de American Dream zien, the land of the free en het enthousiasme van the red, white & the blue,” vertelt Jenny. 

De band tussen Katendrecht en Amerika gaat ver terug. Het idee om daar iets mee te doen ontstond tijdens de teamdag waar de school het nieuwe jaar altijd mee start. Het thema was: de wijk als podium. De voorstelling was zowel een gebaar naar de buurt als een inhoudelijke verdieping voor de leerlingen. De geschiedenis krijgt ook aandacht in de reguliere lessen. Maar door Dans hebben de leerlingen het nu ook letterlijk aan den lijve kunnen ervaren en heeft het betekenis gekregen.

“In de voorstelling ontstaat er een wig tussen de kleuren: rood en blauw. Als de ene kant de andere kant duwt, reageren ze: iedere actie krijgt een steeds groter reactie en er wordt steeds harder geduwd. Nu zien we een gespletenheid en drijft de verkiezingsstrijd een wig tussen mensen, dat zien we ook in de performance als deze zich verplaatst op de brug. We weten nu nog niet hoe het afloopt”, vertelt Jenny, “maar de dansers lopen in ieder geval de toekomst in.”

De voorstelling was onderdeel van het thema De wijk als podium van OBS De Schalm en sluit aan bij de doelstelling van de Cultuurcoach om de relatie met de wijk op te zoeken. 

Bekijk de voorstelling hier: