Cultuurcoach Yanaica Genev-Doesburg

Yanaica werkt als muziekdocent en cultuurcoach op De Hoeksteen, De Beatrixschool en op OBS Over De Slinge. Ze is saxofonist en heeft zelf veel in het theater gestaan.
Zo toerde ze onder andere zeventien jaar lang met Tineke Schouten. Daarnaast geeft ze niet alleen muziek-, maar ook musicallessen aan kinderen.
Momenteel specialiseert ze zich in het werken met de allerkleinsten. Een duizendpoot dus.
Cultuurcoach Yanaica Genev Doesburg

Een klein moment van geluk binnen mijn werk als cultuurcoach: In groep vier zit een jongetje dat meestal boos en verdrietig kijkt. Vaak heeft hij pijn. Hij kijkt en luistert hoe de andere kinderen spelen, maar zelf doet hij liever niet mee met de les. Het is een kind met een verhaal. Hij heeft het moeilijk, thuis en in de klas. ‘Ik ben stom, ik doe niks goed, ik kan niks,’ zei hij vandaag in de les en legde zijn hoofd op tafel met zijn handen eroverheen. Een klein hoopje ellende. ‘Ieder kind heeft een talent,’ zei ik tegen de klas, en vroeg hen om na te denken over dat van henzelf. Daarna vroeg ik hen naar de talenten van het jongetje.  

Wat kan hij goed en wat vinden jullie fijn aan hem? ’Eén voor één begonnen ze te vertellen. ‘Hij kan heel goed freerunnen, juf!’ ‘Hij helpt mij vaak!’ ‘Hij kan mooi tekenen!’ Ieder kind uit de klas kon iets moois en bijzonders over het jongetje vertellen. Langzaam tilde hij zijn koppie op en werden zijn ogen groter. Even later pakte hij zijn instrumentje en maakte de les af met een grote glimlach op zijn gezicht. Lief bijzonder jongetje, ik hoop dat het momenten als deze zijn die jou nu en in de toekomst kracht geven in moeilijke tijden.

Cultuurcoach 
Met een SKVR Cultuurcoach haal je de expertise en het netwerk van SKVR binnen je schoolteam. Onze cultuurcoaches zijn bekwame kunstprofessionals met pedagogische en didactische kwaliteiten. Zij zorgen voor een lesprogramma en activiteiten binnen- én buitenschooltijd, hierbij worden waar mogelijk partners uit de wijk betrokken. De doelstellingen op het gebied van kunstzinnige oriëntatie en op het gebied van 21e eeuwse vaardigheden, persoonsvorming, burgerschap zijn het uitgangspunt. 
Lessen en activiteiten worden verzorgd of begeleid door de cultuurcoach, hierbij staat de creatieve en sociale ontwikkeling van jouw leerlingen centraal. We vinden het bovenal belangrijk dat de leerling er plezier aan beleeft.