Gideon Luciana: dromer en doorzetter

Hij denkt dat het zingen hem gewoon in het bloed zit.

Toen hij pas 5 jaar was wist hij het al: ik wil artiest worden. De TV speelde toen nog geen rol in zijn leven en bovendien was hij ook nog eens heel erg verlegen.

Een hele grote dromer
Zanger, songwriter, artiest en SKVR docent Gideon Luciana is 23 jaar en barst van de levenslust en bijbehorende ambities. “Ik ben een hele grote dromer,” zegt hij er zelf meteen bij. Een eigen album met alles erop en eraan, een eigen Zangschool voor kinderen en jongeren die wel wat hulp kunnen gebruiken en een eigen kledinglabel. Het zijn drie heldere stippen aan de horizon waar het multi-talent stapje voor stapje naar toe werkt.

The Voice of Holland
Maar vanzelf gaat dat allemaal niet. “Als kind voelde ik me vooral goed als ik zong, mijn verlegenheid verdween dan naar de achtergrond. Mijn moeder stimuleerde me om me verder te ontwikkelen in zang en muziek.” Dat hij op zijn tiende als jongste deelnemer een Gospelcontest won, gaf zijn zelfvertrouwen een boost. Maar niet lang daarna volgde een zware periode met afwijzingen en verliezen. “Ondanks dat de buitenwereld mij iets anders leek te vertellen, bleef ik diep van binnen in mijn talent geloven.” Zijn deelname als 19-jarige aan The Voice of Holland, waar hij bij de laatste 12 eindigde, was een belangrijke ervaring waar hij veel van leerde. Hij kiest nu voor zijn eigen pad: “Ik ben mijn eigen baas en weet waar ik zelf voor ga. En al hoop ik soms nog steeds op bevestiging, ik laat mij nooit ontmoedigen en zie overal kansen.”

Doorzetten en zelfvertrouwen
Dat je moet doorzetten om iets te bereiken en in jezelf mag geloven zijn belangrijke boodschappen die Gideon zijn leerlingen ook meegeeft. “Het gaat in mijn lessen om veel meer dan techniek,” vertelt hij. “Ik voel me meer een ‘life coach’ en ga het gesprek aan met leerlingen over hun angsten en hun dromen. Het geeft mij zo veel voldoening als ik een leerling die heel verlegen binnenkomt kan begeleiden naar iemand die uiteindelijk staat te stralen op een podium. Al die dingen die ik voor mezelf heb moeten uitzoeken wil ik nu graag overdragen. Dat is wat mij drijft als docent.”

Eigen album
Gideon hoopt in maart 2021 zijn eerste album uit te brengen. Ook heeft hij een aantal bijzondere optredens in het verschiet, mogelijk zelfs in AHOY als de situatie dat weer toelaat. Volg het via @gideonluciana op instagram en facebook.

Gideon geeft de volgende lessen o.a. lessen Vocal Group voor het voorgezet onderwijs en mbo en wordt docent bij Make You Move Music