Violist Niek Baar ontdekte zijn talent op de SKVR muziekschool

Niek Baar is de grote ster op het Lustrumfestival. Maar hij ontdekte zijn talent bij docent Merle Hunnego, op de SKVR Muziekschool in het WMDC
Merle Hunnego

Niek Baar (31) is de grote ster op het Lustrumfestival van het Rotterdams Jeugd Symphonie Orkest. Zaterdag speelt hij in het Reunistenorkest onder leiding van Peter Biloen in concertgebouw De Doelen. De violist, die speelt met de grote orkesten over de hele wereld, ontdekte zijn talent bij docent Merle Hunnego op de SKVR Muziekschool in het WMDC.

“Hij was een jaar of acht,” blikt Merle terug. “Van zijn ouders moest hij eerst naar de cursus Kennismaken met muziekinstrumenten maar zelf wist hij het al. Hij ging vanaf het eerste moment vol voor de viool. Tijdens de tweede les vroeg hij al wanneer bij Beethoven mocht gaan spelen,” lacht de viooldocente. Niek komt uit een Rotterdams gezin waar muziek niet met de paplepel werd ingegoten. Het kwam helemaal uit hemzelf, zag Merle al snel. In eerdere interviews vertelde hij dat de vonk oversloeg toen hij in de Efteling de Danse Macabre van Saint-Saens hoorde. Merle herinnert zich dat hij thuis de radio steevast op Classic FM afstemde, ook al wilden zijn ouders iets anders luisteren. “Dan hoorde hij daar stukken, die hij meteen uit ging proberen en vervolgens meenam naar de les om te vragen wat het was.”

Natuurtalent
Zijn talent herkende Merle meteen. “De natuurlijke manier waarop hij zijn viool vast pakte. Zijn liefde voor het instrument en de muziek. Het ging hem allemaal gemakkelijk af. Als docent is het ook heerlijk om mee te maken dat een kind zo graag wil leren. Dat herkende ik van mezelf en dat opende mijn hart.”

Na een aantal jaren heeft Merle hem “moeten loslaten om verder te groeien.” Wat hij dan ook gestaag heeft gedaan. Met het winnen van de prestigieuze Oskar Back Concours als kickstart van een grootse carrière. De twee hebben nog steeds contact. “Niek belde me toen hij in de finale kwam van het Oskar Back Concours om te vragen of ik naar de finale kwam. Hij had een plekje op de eerste rij voor me gereserveerd. Heerlijk om te zien hoe hij het concours met glans won. Ik ben bij vele concoursen en examens geweest. En hij nodigt me altijd uit voor zijn concerten.” Hij vertrouwde haar toe dat hij twee belangrijke dingen van haar heeft geleerd: plezier in muziek maken en uit je hoofd spelen. Zodat er ruimte komt voor al het andere dat de muziek kan overbrengen.

Wil je vriend worden van SKVR Muziek? Kijk op www.skvr.nl/support 

interview: Janine Kratzenberg