Succes voor rapper en songwriter Vlins

Ilias Fettouhi, a.k.a. Vlins, is coach bij onze partner Quardin en een rolmodel voor veel van de jongeren waar we mee werken.

Vlins

De ster van rapper en songwriter Ilias Fettouhi  a.k.a Vlins is rijzende. Zijn hit 'Stemgeluid', die hij samen met zangeres Laura Yasmin uitbracht, was voor de release al 18.000 keer ge-presaved op Spotify, staat inmiddels in de top tien van de streamingsdienst en op TikTok ging het nummer meteen viral. De artiest is blij met de erkenning, hij heeft er jaren hard naartoe gewerkt, maar het succes op zich doet hem niks. “Het is het proces waar ik van geniet. Ik ben nu alweer bezig met mijn volgende nummer.” Er kwamen bovendien ook andere gebeurtenissen op zijn pad, die bepalend zouden worden in zijn leven. 


Heftige tijd
Hij beseft dat hij zich op een hoogtepunt in zijn carrière bevindt. Maar het is ook heftig. “De gekste tijd van mijn leven,” zo omschrijft hij het zelf. Al zes jaar werkt hij hard aan zijn ontwikkeling in de muziekwereld. De laatste jaren verschoof hij het accent naar het coachen van anderen vanuit Quardin, platform voor talentontwikkeling. “Ik wilde werk doen dat impact maakt.” Daar ging hij zo in op dat hij, zoals hij het zelf noemt, “een beetje verdwaalde” in zijn nieuwe talent. “Mijn eigen muziek werd steeds meer een bijzaak.” En na verloop van tijd drong er nog iets tot hem door: “Ik merkte dat er bij veel jongeren die ik coachte iets miste: doorzettingsvermogen. Er was altijd een maar. Zelf voelde ik die drive juist heel sterk. Dat was het moment dat ik besloot om weer voor mijn eigen muziek te kiezen. Ik heb mezelf opgesloten in de studio en ben er vol voor gegaan. Schrijven, schrijven, schrijven, pushen, TikTokken. Het voelde als een noodzaak. Maar ik werd meteen hard getest.”Ingrijpende gebeurtenissen
Kort na zijn besluit om de studio weer in te gaan werd hij geconfronteerd met twee ingrijpende gebeurtenissen: een goede vriend kwam door geweld om het leven én hij hoorde dat hij vader zou worden. Even leek het erop dat hij het bijltje erbij neer zou gooien. “Maar ik besefte: nu verzin ik ook een maar. En eigenlijk had ik niet eens een keuze. Ik moest dit gewoon doen.”


Dat Stemgeluid goed was, had hij meteen door. Eerst was zijn idee het nummer aan een andere artiest te verkopen. Toen dat niets werd, ging hij er zelf voor. Dat het succes zo hard ging noemt hij een cadeautje. “Je hoopt dat er iets moois in zit, maar je weet het pas zeker als je het uitpakt, dat gevoel. Het mooie is ook dat deze hele productie vanuit Quardin is ontstaan. Ons team, mijn telefoon, onze eigen studio. Geen grote namen, niks.” En ondanks dat zich nu kansen voordoen, wil hij dat ook gewoon zo houden. ”Ik vertrouw op de kracht van mijn team hier.” Het coachen van jongeren in de Music Academy van Quardin gaat hij nog één keer doen. “Juist nu kan ik anderen inspireren. De deelnemers willen alles van me weten. En ik wil het hun allemaal meegeven.” 


Maar groter dan dat is zijn gevoel voor het dochtertje dat op komst is. Hij pakt de voorbereiding minstens zo serieus op als zijn muziek carrière. Op dit moment werkt hij aan een nummer voor haar. “Ik dacht dat ik verder moest om een volgende hit te creëren maar voelde dat ik eerst dit moest maken. Hier zit al mijn gevoel in.” Als zijn dochter dit voorjaar ter wereld komt, ligt er vast een mooi cadeautje voor haar klaar.


Interview: Janine Kratzenberg