SKVR X Albeda Dans

Ontdek de bruisende samenwerking tussen Albeda en SKVR: dansworkshops, inspiratie en groei voor studenten én scholieren!
Albeda danscollege foto: Daan Gerritsen

Mede dankzij docent en coördinator Dorinda Dijs, die voor beide organisaties werkt, zijn er mooie dwarsverbanden ontwikkeld. Een nieuwe stap is het aanbieden van een product voor het voortgezet onderwijs.

Samenwerking tussen Albeda en SKVR

“Onze studenten moeten voor hun examen een evenement organiseren,” vertelt Corinne Leyte, hoofd dansopleidingen bij Albeda. “In dat kader hebben ze dit jaar workshops voor leerlingen van het Wolfert College ontwikkeld. Zelf geven ze eerst een optreden en daarna gaan ze met de leerlingen aan de slag.” 

De rol van SKVR

Dorinda Dijs vindt het belangrijk dat de studenten deze kans krijgen en ziet dat ook als een taak van SKVR: “We zijn in feite een leer-werk-plaats voor de studenten. We nemen ze mee in de werkwijze van SKVR en enthousiasmeren ze voor het vak. Naast dit project hebben we de studenten ook meegenomen naar ons jongerenprogramma Make You Move en hebben we een geweldige special georganiseerd op het Albeda. Het leuke is dat de deelnemers van Make You Move op die manier ook weer kennismaken met de opleidingsmogelijkheden bij Albeda.” En daar is Corinne dan weer blij mee: “Dansen wordt steeds populairder. Mede door aandacht op de socials zoals TikTok en Instagram zijn steeds meer jongeren enthousiast over dans. Daardoor groeit de vraag naar dansinstructeurs. Zij geven toegankelijke lessen op bijvoorbeeld de naschoolse opvang of in de wijken. Van daaruit ontstaat er weer interesse in onze opleidingen en zo ontstaat er een mooie doorlopende leerlijn.”

Workshops in het onderwijs

Om leservaring op te doen ontwikkelden SKVR en Albeda het stageprogramma The Movement waarbij de studenten lessen verzorgen bij SKVR Hillevliet.

De afgelopen twee weken hebben de studenten zo’n tweehonderd leerlingen bereikt met hun workshops in het onderwijs. Dorinda kijkt er tevreden op terug: “Ik zie dat het een geweldige leerervaring was voor de studenten. Alle deelnemers van het Wolfert College hebben gedanst en aan het einde van het project op het podium staan shinen. Een hele prestatie voor kids die vaak nog nooit hebben gedanst!”

Interview: Janine Kratzenberg