Nu te zien: Expositie kunstwerken ouderen in het Timmerhuis

Trots. Dat zijn ze. Op de expositie van hun kunstwerk in het Timmerhuis. Meer dan 180 Rotterdamse ouderen deden mee met de 3e serie SKVR-kunstlessen: Schilder je mee? Woensdag 6 maart was de opening van de expositie, die te bezoeken is tot en met 25 maart.
schilder je mee expositie Timmerhuis De heer Kavi tijdens de opening expositie in het Timmerhuis

Houtskool, pastelkrijt en acrylverf. Kleur en zwart wit. Abstract, natuur, portretten. In het Timmerhuis, middenin het centrum van Rotterdam, hangen de veelzijdige kunstwerken van ouderen. Zij namen in groepen deel aan een serie van 4 kunstlessen onder leiding van een SKVR-kunstvakdocent. Het thema van deze, al weer 3e serie Schilder je mee? is: ‘Kunst voor boven de bank’. 

Plezier, trots en vriendschap
Peggy van Mosselaar, SKVR-projectleider kwetsbare ouderen, opende de expositie. Zij benadrukte dat de kunstlessen die op 16 plekken in de stad worden aangeboden, in woonzorgcentra, Huizen van Wijk en in kunstateliers, mensen bij elkaar brengt. Het kennismaken met het materiaal en technieken, het (her)ontdekken van het eigen talent en het ontmoeten van andere ouderen, leveren deelnemers plezier, trots en soms zelfs nieuwe vriendschappen op. Ook Inge Klück, beleidsadviseur aanpak eenzaamheid gemeente Rotterdam, onderstreepte het belang van het gezamenlijk met plezier kunstlessen volgen. 

De kunstlessen Schilder je mee? worden gegeven door kunstvakdocenten. Eén van hen is kunstenaar Mart Bechtold, vanaf het begin betrokken bij dit project. Mart sprak de deelnemers toe: ‘Iedereen maakt kunst op zijn of haar eigen manier. Ik zeg altijd: “Je zit hier voor je plezier, talent is meegenomen, kijk vooral af bij je buren, bij de goeie dan. En (lachend): Luister naar de meester. Dat helpt”.’ 

Zo’n 25 deelnemers waren woensdag aanwezig bij de opening van de expositie. Met hun partner, mede-deelnemers of begeleiders. De heer Kavi was er met zijn vrouw. Hij deed mee met de schilderlessen in het Geheugenpaleis van welzijnsorganisatie SOL. Hij toont trots zijn tekening: ‘Weet je dat ik dit nog nooit had gedaan? Ik voel blijheid dat ik mezelf die kans geef.’ De heer Kavi vertelt dat hij op veel verschillende plekken in Rotterdam gewerkt heeft. ‘Ik heb in Crooswijk ook fietsles gegeven. En in West gewerkt met Marokkaanse en Turkse kinderen. Ik zeg altijd: “geef jezelf de kans.’ Zijn vrouw bevestigt: ‘Hij gaat er altijd met plezier naartoe. En dan ga ik ook altijd even iets leuks doen voor mezelf. Ik ben trots op de initiatieven van mijn man.’ 

Bekijk het schilderij van de heer Kavi en bezoek de expositie tot en met 25 maart 
Timmerhuis 
Halvemaanpassage 1 
Rotterdam 

De expositie is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam.