Naomi King laat meiden groeien in Street art

Muralist Naomi King vertelt meer over haar project Roffa Chicks dat plaatsvindt op SKVR Hillevliet. De meiden vertellen in de film wat dit project voor hen betekent.
Naomi King laat meiden groeien in Street art

Het was een goed jaar voor muralist en community artist Naomi King. Ze koos voluit voor haar kunstenaarschap, trok daardoor mooie opdrachten aan en combineerde dit met haar missie om haar kennis en inzichten door te geven aan jongeren. In haar project Roffa Chicks dat ze realiseert vanuit SKVR Hillevliet komt dit allemaal samen.

Buurt betrekken

Naomi is een van drie kunstenaars die zorgt voor kunst in de studio’s, lokalen en werkruimtes op De Hillevliet. Met acht murals geeft ze kleur en karakter aan de nieuwe locatie. Ze kwam al snel op het idee om de opdracht niet alleen uit te gaan voeren. “Deze plek moet echt een ontmoetingspunt in de wijk worden. Ik heb zelf hier vlakbij gewoond en weet dat het de bewoners zijn die deze wijk bijzonder maken. Door hen vanaf het begin te betrekken bij de inrichting sla je twee vliegen in een klap: ze maken kennis met de plek en de mogelijkheden en ontmoeten elkaar waardoor een community kan gaan groeien.”

Focus op meiden

Naomi is in gesprek met een brede afspiegeling van de wijk maar heeft haar focus gelegd op een bijzondere groep: jonge meiden (13-21 jaar). “Ik heb affiniteit en ervaring met deze doelgroep, ”vertelt ze. “Ik doe regelmatig opdrachten in de Jeugdzorg en in detentie-instellingen met jongeren die een tweede kans verdienen. Ik wil graag een voorbeeld zijn door te laten zien dat je succesvol kunt zijn als je je talent inzet. Kunst is een mooie vorm maar je moet wel doorzetten om iets te bereiken. Zelf heb ik dat op de harde manier moeten ontdekken. Ik had geen voorbeeld en mijn tekentalent werd in mijn omgeving bepaald niet als iets goeds gezien. Als ik nu die ene persoon kan zijn voor een jongere dan heb ik mijn doel bereikt.”

Op De Hillevliet had Naomi meteen een leuke groep van 15 meiden bij elkaar. “Het project Roffa Chicks heeft blijkbaar een hoge gunfactor want het werd overal gedeeld. En ik denk dat het ook inspeelt op een behoefte onder meiden. De Street art-scene wordt behoorlijk gedomineerd door jongens en mannen. Deze meiden waren duidelijk op zoek naar een safe space waarin ze zich op hun eigen manier kunnen uitdrukken.”

“Niemand in de groep kende elkaar maar er was meteen een geweldige klik,” vertelt ze. De meiden worden vanaf het begin bij de realisatie van de muurschilderingen betrokken. Van de schets tot de uitvoering zijn ze zelf aan zet. Dat zie je terug in de murals. “Ik geef ze mee dat vrije expressie belangrijker is dan een mooi plaatje. Daarvoor moeten ze dicht bij zichzelf blijven. Ik zie dat de meiden op zoek zijn naar veiligheid. Bij elkaar, in zichzelf en in de kunst. Ik probeer daar op een positieve manier op in te spelen. Het is geen therapeutisch werk maar ze komen hier wel in hun kracht te staan.”

Toekomstplannen

De huidige maatregelen zorgen helaas voor een onderbreking maar de plannen zijn groots. “Steeds meer partijen in de wijk willen meedenken en doen. Daar ben ik blij mee want het is niet de bedoeling dat dit mijn project is. Ik ben een verbinder en wil dat deze community kan groeien. Van mensen die broodjes komen smeren tot partijen die ideeën hebben over hoe we dit duurzaam kunnen inbedden, alle bijdragen zijn welkom.”

Na het realiseren van de murals in De Hillevliet zoekt Naomi mogelijkheden in de wijk. Ze wil de meiden kansen bieden om serieus te groeien in Street art en alles wat daarbij komt kijken, dus ook het ondernemerschap en de manier waarop je jezelf presenteert. “We zijn al in gesprek met verschillende partners in de wijk om de meiden een platform te bieden. Ze moeten de ruimte krijgen om zich te kunnen ontwikkelen en om toe te werken naar een podium in de stad. Het zou ook mooi zijn als we aan de slag kunnen bij ondernemers op de Beijerlandse laan. Er zitten zo veel leuke zaakjes hier. En met wat commerciële opdrachten kunnen we de community wellicht ook zelfvoorzienend maken.”

Interview: Janine Kratzenberg

Bekijk de video: