Leerlingen Globetrotter zingen de Matthäus Passion

Tweehonderdveertig kinderen zongen mee in de uitvoering van de Matthäus Passion door Toonkunst Rotterdam in De Doelen.
Mattäus Passion

Tweehonderdveertig kinderen zongen mee in de uitvoering van de Matthäus Passion door Toonkunst Rotterdam in De Doelen. “Dat was een bijzondere gebeurtenis!” vertelt SKVR-muziekdocent Ottilie van der Jagt. Zij begeleidde een groep van 17 leerlingen van De Globetrotter op Katendrecht. 

“We werden vrij laat gevraagd om deel te nemen dus moesten snel schakelen. Ik werk al zes jaar op deze school dus ken de leerlingen uit de bovenbouw goed. Dat hielp om in korte tijd een enthousiaste groep bij elkaar te krijgen, wat best bijzonder is voor dit voor kinderen toch onbekende repertoire,” vindt Ottilie. “En toen moesten we serieus aan de slag. Het is geen makkelijke materie en we hadden weinig tijd. Het was dus aanpoten. Geen tijd voor geintjes dit keer. Maar zo zou het bij de uitvoering in De Doelen ook gaan dus dat was meteen een test: als het je hier niet lukt om mee te doen dan gaat het je daar ook niet lukken. Iedereen bleef en ging ervoor!”

De wereld in de school
Vijf keer repeteerde Ottilie met de groep. Daarnaast oefenden de deelnemers thuis met de filmpjes die ZangExpress speciaal voor deze gelegenheid gemaakt had. “Dat zag er heel goed uit,” vind Ottilie. “Ze hebben dat echt serieus aangepakt, geen kinderachtig gedoe.” Bij sommige kinderen waren de ouders ook heel betrokken. “Er zijn gezinnen waar de Matthäus echt een traditie is. ‘Mijn oma gaat daar ook altijd naartoe’, vertelde een van mijn leerlingen. Maar het is een diverse groep dus voor anderen was dit echt een totaal nieuwe ervaring. Een jongetje deed heel voorzichtig mee maar ik weet zeker dat er van alles gebeurde in zijn hoofd. Dat maakt het extra bijzonder om daar met elkaar te staan.”

Ottilie kijkt met een goed gevoel terug. “Met zo’n project haal je wereld de school binnen. Je neemt de leerlingen mee, je neemt ze serieus. Het is weer eens wat anders dan: we moeten het leuk maken voor de kinderen. Dit was echt een gebeurtenis met impact. Ze hebben iets meegekregen wat ze hun hele leven niet meer vergeten. En als ze later de Matthäus weer langs horen komen zullen ze denken: He, daar heb ik ook aan meegedaan!”


artikel: Janine Kratzenberg