Kings and Queens of fashion

We zijn allemaal Kings and Queens. Het is het thema van Koningsdag in Rotterdam maar voor modeontwerper Michael van der Meide is het al ruim tien jaar de leidraad in zijn modelessen.
michael

Kings and Queens of fashion
We zijn allemaal Kings and Queens. Het is het thema van Koningsdag in Rotterdam maar voor modeontwerper Michael van der Meide is het al ruim tien jaar de leidraad in zijn modelessen. “Echt heel leuk dat de Rotterdammers dit thema hebben gekozen,” vindt Michael. “Het is een thema van deze tijd: gelijkheid, diversiteit, inclusiviteit, verbinding, kunnen en durven zijn wie je bent!” En daarom heeft hij speciaal voor deze gelegenheid een nieuwe workshopserie opgezet voor kinderen en jongeren in de wijken. “Met mode kun je communiceren wie je bent, waar je bij wilt horen of wie je wilt worden. Alleen al door je manier van kleden kun je je heel ‘royal’ voelen,” weet Michael, “en dat is voor kinderen heel belangrijk.” Zelf droeg hij als kind al regelmatig een jurk. Hij vond dat volstrekt normaal en zijn omgeving ook. “Ik heb altijd de vrijheid gevoeld om te zijn wie ik ben. En dat wil ik in mijn lessen ook uitdragen. Er komen kinderen met allerlei verschillende achtergronden. Daarbij leven ze ook nog eens in meerdere culturen want wat ze online en op straat zien verschilt vaak van wat ze van huis uit meekrijgen. Dat nemen ze allemaal mee in hun ontwerpen en dat levert inspirerende creaties op.”


Michael van der Meide is in de eerste plaats modeontwerper. Zijn stijl kenmerkt zich door transformatie. Het upcyclen van vintage en antieke stoffen die hij een nieuw leven geeft. “Innovatie, duurzaamheid, authenticiteit en kwaliteit staan bij mij hoog in het vaandel”, vertelt hij. “Mijn mantra is: Transform Vintage Future. Elk kledingstuk is uniek er wordt één exemplaar van gemaakt. Het is onvoorstelbaar hoeveel er door de mode-industrie geproduceerd wordt. Ik ben géén onderdeel van de modewereld dus ik bepaal zelf mijn regels en onderwerp mijzelf niet aan het modesysteem. Dit wordt ook wel Slow fashion genoemd: verantwoordelijk, eerlijk en met het oog op de toekomst.”


Het duurzaamheidsaspect komt uiteraard ook terug in zijn workshop Kings and Queens of fashion. “Ik heb ooit van Stichting Jarige Job vlaggen gekregen die waren gemaakt ter gelegenheid van de troonopvolging tien jaar geleden. Het leek me mooi om daar tijdens dit jubileum iets mee te doen. Tijdens drie gratis workshops kunnen kinderen en jongeren uit Hillesluis en Feijenoord hun eigen creaties maken. De vlaggen zijn het materiaal en verder krijgen ze alle vrijheid om daar mee te doen wat zij willen. Dat daar bijzondere dingen uit gaan komen weet Michael nu al. “Voor kinderen is niets te gek en om dat nog eens extra vieren sluiten we de workshops af met een vrolijke modeshow.”


De workshops vinden plaats op 5, 12 en 19 april. Van 13 tot 17 uur in Cultuurhuis Feijenoord en van 15 tot 17 uur bij SKVR Hillevliet. De modeshow is op 26 april bij SKVR Hillevliet.