Hybride kunstworkshops voor ouderen

Meer ouderen bereiken met actieve cultuurbeoefening. Dat is het doel van Iedereen is een kunstenaar, hybride kunstworkshops voor ouderen. De eerste les werd online gegeven voor ruim zestig senioren, als onderdeel van een langdurige pilot samen met Aafje en andere zorg- en welzijnsinstellingen.
Hybride kunstworkshops voor ouderen

Meer ouderen bereiken met actieve cultuurbeoefening. Dat is het doel van Iedereen is een kunstenaar, hybride kunstworkshops voor ouderen. Via een online livestream kregen vandaag ruim zestig senioren een les in tekenen met houtskool van kunstenaar en docent Mart Bechtold. Het was de eerste les in een langdurige pilot waarin SKVR, Aafje en een aantal andere zorg- en welzijnsinstellingen samenwerken om te onderzoeken of en hoe deze vorm van lesgeven werkt voor ouderen. 

Het project vloeit voort uit de goede samenwerking tussen SKVR en zorginstelling Aafje en de ervaringen die SKVR opdeed tijdens de covid-periode met de online lessen van Schilder je mee. In de zorg wordt steeds vaker gekeken of digitaal een oplossing kan zijn voor ouderen. Bijvoorbeeld om activiteiten betaalbaar te houden, om niet te hoeven reizen en om te blijven leren in je eigen tempo. 

Ontmoeting

Bij Iedereen is een kunstenaar staat ontmoeting tussen de ouderen nog steeds centraal en is de begeleiding door de zorgmedewerkers en -vrijwilligers ter plaatse cruciaal. Onderdeel van het project is daarom een training waarin de medewerkers en vrijwilligers leren hoe ze de groep door de kunstlessen heen kunnen leiden. Daarbij krijgen ze kennis over het gebruikte materiaal maar leren ze ook hoe je mensen op een positieve manier aanmoedigt. 

Voor Mart was het de eerste les in deze vorm. “Bij mij in het lokaal zaten vier zelfstandige ouderen, die een voorbeeld zijn voor de kijkers op afstand. Zij waren vooral enthousiast over het werken met een kneedgum. Daarmee teken je door dingen weg te gummen en dat geeft een bijzonder effect. Deelnemers staan zelf altijd weer versteld van het resultaat dat ze behalen. Het was een vreemd idee dat er op verschillende locaties nog zestig mensen mee aan het doen waren. Ik ben heel benieuwd naar hun reacties.”

Cecil Fuijkschot, welzijnsregisseur bij Aafje, was ter plekke bij de ouderen op Hoppesteyn. Daar werd positief gereageerd door de negen deelnemers en begeleidster Vere Vos (medewerker welzijnsteam). “De deelnemers waren ook enthousiast over het resultaat. Het was voor de begeleiding nog wat zoeken naar de balans van aandacht geven tussen de diverse deelnemers tijdens de sessie. Door af en toe het beeld op pauze te zetten kon ze daar tijd voor nemen.” 

Een volgende serie hybride workshops start na de zomer. Werk je bij een zorg- of welzijnsinstelling en heb je interesse? Neem dan contact op met Peggy van Mosselaar van SKVR: p.van.mosselaar@skvr.nl of Cecil Fuijkschot van Aafje: cecil.fuijkschot@aafje.nl 

Iedereen is een kunstenaar wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Auteur: Janine Kratzenberg