Heritage Summerschool: samen aan de slag en leren over erfgoed

Tijdens de Heritage Summerschool ontdekten ruim 180 deelnemers cultuur, in aanloop naar de Heritage Parade zondag!
Heritage Summerschool

Een workshop Nigeriaans hoofddoek binden, dans van Curaçao en een lezing over het Oogstfeest Seù. Dit en nog veel meer was er te doen op de eerste editie van de Heritage Summerschool. Ruim 180 deelnemers bezochten het evenement op de Hillevliet en zo’n 50 workshopleiders, performers, sprekers, cateraars en vrijwilligers maakten van deze dag een succes. Bijzondere gasten waren Glen Thomas en Jessie Waal, die als speciaal vertegenwoordigers van de Seù overgekomen waren uit Curaçao.

Ontdekken, maken, delen

Je eigen of ander cultureel erfgoed ontdekken, van daaruit mode/kleding/hoofddoeken maken en verhalen delen staan centraal op de Heritage Summerschool. En de behoefte daaraan blijkt groot en divers. Zo vertelde een deelneemster dat ze op allerlei manieren kennis opdoet over haar eigen Surinaamse achtergrond. Van huis uit lag in haar opvoeding de focus op Nederland, maar sinds ze zelf moeder is beseft ze dat bewustzijn van haar roots haar krachtiger in het leven doet staan. Een andere deelneemster gaf aan zich graag onder te dompelen in de Antilliaanse cultuur omdat ze, zelf van Poolse achtergrond, zich daar meer in thuis voelt. Door samen te maken, te dansen en naar elkaars verhalen te luisteren ontstond er een sfeer van begrip en verbondenheid die de dag een bijzonder karakter gaf.

Aanstaande zondag volgt de Heritage Parade, waarin ruim 400 mensen in klederdracht vanaf 13:00 uur een optocht lopen van De Hillevliet naar het Afrikaanderplein. Daar kunnen bezoekers genieten op de Culturele Oogstmarkt van heerlijk eten, dans, muziek, kraampjes en presentaties.

De Heritage Summerschool is een initiatief van SKVR en Stichting Antilliaanse Culturele Activiteiten en is onderdeel van de Zomer op Zuid van Rotterdam Festivals.