Heritage Netwerkbijeenkomst: terugblikken en vooruitkijken

Elkaars cultuur proeven. Kennis delen over klederdracht. Samen vieren, eten en dansen. Dat waren de ingrediënten van de Heritage Summerschool en Heritage Parade die deze zomer plaatsvonden tijdens de Zomer op Zuid.
Heritage Netwerkbijeenkomst

In deze kleurrijke optocht vierden we met (traditionele) klederdracht, muziek, dans en eten samen het multiculturele erfgoed van Rotterdam. De parade is geïnspireerd op het Antilliaanse Oogstfeest, de Séu. Er waren 18 deelnemende groepen en 450 deelnemers vanuit onder andere de Kaapverdische, Antilliaanse, Turkse, Chinese, Afrikaanse en Nederlandse cultuur. En, er waren bijna 3000 bezoekers!

Op woensdag 8 november keken organisatoren Sharmine Tweeboom (stichting Antilliaanse Culturele Activiteiten) en Ella Broek, SKVR projectleider Mode & Erfgoed tijdens de Heritage Netwerkbijeenkomst, samen met de workshopleiders, deelnemers en genodigden, terug op dit succesvolle event. Met de filmpremière over het ontstaan van de Heritage Summerschool en de Heritage Parade.

Film
In de film is er aandacht voor de Heritage Summerschool die bestond uit een lezing door de Curaçaose erfgoedspecialist en Baluarte Glenn Thomas, een demonstratie Mara Lensu binden van Baluarte Jessy Waal, verschillende andere workshops op het gebied van mode en erfgoed en natuurlijk muziek en heerlijk eten. Ook zijn er beelden van de Heritage Parade die startte op de Hillevliet en eindigde op het Afrikaanderplein, op de warme zondag 20 augustus.

Plannen voor volgende zomer 
Tijdens de netwerkbijeenkomst werd er ook vooruitgekeken naar de volgende editie die plaatsvindt in de zomer van 2024. Doel voor deze editie is om nog meer groepen vanuit verschillende culturen aan de activiteiten te verbinden.
Na afloop van de bijeenkomst was er een borrel en konden deelnemers aansluiten bij een demonstratie Angisa vouwen door Jane Stjeward van stichting Tailors and Wearers. 

Wil je meer weten over de plannen voor Heritage Summerschool en Heritage Parade 2024? Heb je ideeën of aanbod waarmee je een bijdrage kunt leveren? Mail Ella Broek, SKVR projectleider Mode & Erfgoed: e.broek@skvr.nl.

Bekijk de film, gemaakt door Merel van den Enden, hieronder.