Gwen is de wijkverkenner in Hillesluis

Ontmoet Gwendolyn Gomes, zij is Wijkverkenner voor SKVR in Hillesluis
Gwen Gomes Wijkverkenner SKVR Hillevliet Foto: Natasha van Vugt

Gwendolyn Gomes is Wijkverkenner voor SKVR in Hillesluis. Het is haar opdracht om contact te leggen met jongeren en partners in de buurt van SKVR Hillevliet. En om zichtbaar te zijn in de wijk zodat mensen die creatieve wensen of ambities hebben haar weten te vinden. Het is haar persoonlijke doel om iets toe te voegen in de wijk. “SKVR is er om te faciliteren en te ondersteunen maar het liefst coach ik mensen om zelf iets te creëren. Zodat ze nieuwe vaardigheden leren die zij ook weer door kunnen geven aan anderen.”

Theaterbubbel

Gwen heeft een achtergrond in Theater. Haar hele jeugd was ze te vinden bij Jeugdtheater Hofplein waar zij ook de MBO Theaterschool deed. “Ik leefde in een heerlijke bubbel,” herinnert ze zich, “we deden alles samen, konden lekker gek doen. Daarbuiten voelde ik me altijd een beetje raar.”  Toen zij na het MBO vol ambitie wilde doorstomen naar de Toneelschool in Maastricht en dat niet meteen lukte raakte ze in een dip. “Ik was teleurgesteld in mezelf en werd onzeker.” Ze wilde niets meer te maken hebben met Theater en stortte zich op een werkend leven in de detailhandel. 

Nieuw begin

Een nieuw begin vond ze tijdens de Quardin workshop Van droom naar doel is doen. “De eerste opdracht was om mijn droom op te schrijven. Ik had al zo lang niet meer durven dromen dat ik er eerst niet eens aan wilde beginnen.” Maar de workshopbegeleidster moedigde haar aan en al gauw begonnen de woorden te stromen. “Tijdens de workshopreeks ontdekte ik dat ik maatschappelijk actief wil zijn. Ik had zelf zo veel aan de coaching vanuit Quardin, zoiets wilde ik ook voor anderen betekenen.”

Tijdens haar studie Social Work, die ze inmiddels was gaan doen, kwam ze er bovendien achter de ze haar talent voor Theater heel goed kon inzetten bij haar missie om impact te maken. Een opdracht voor een beeldverslag voerde ze uit met een mini-voorstelling waarmee ze de hele klas wist te raken. “Zo wil ik het doen! realiseerde ik me. Ik kan het allebei,” blikt ze terug.

Verder brengen

Van de dromen die ze noteerde bij Quardin heeft ze er, een jaar later, al verrassend veel gerealiseerd. “Ik heb als artiest al vijf liedjes geschreven, treed op als host en verhalenverbinder en coach jongeren zowel op persoonlijk vlak als in theater skills.” Al die dromen kan ze gebruiken in haar werk als Wijkverkenner. “Ik zie dat er best veel wordt georganiseerd voor jongeren in Hillesluis. Maar de opkomst is niet altijd even best. Daar gaat dus iets mis en dat wil ik begrijpen. Daarvoor ga ik in gesprek met de jongeren zelf. En dan blijkt het vaak aan kleine dingen te liggen die je net iets anders kunt organiseren. En daarbij: geef ze zelf een rol! Ze weten vaak prima wat ze willen. Als ik zie dat iemand verantwoordelijkheidsgevoel heeft, help ik graag om diegene verder te helpen in zijn ambities.” Meiden hebben daarbij haar bijzondere aandacht. “Veel activiteiten worden georganiseerd en bezocht door jongens waardoor meiden niet altijd de ruimte krijgen. Ik merk dat ik daar veel in kan betekenen als vrouw. Want ideeën hebben ze echt wel volop. En ik ga ze coachen om die verder te brengen.”

Werk jij met jongeren in Hillesluis of ben je zelf een jongere en heb je een creatief idee dat je verder wilt brengen?

Je kunt Gwen bereiken via 06 36536648 of g.gomes@skvr.nl en op insta @gwendolyn_skvr 

Interview door Janine Kratzenberg