Fanatics is meer dan een talentenpodium

Lees hier het volledige interview met Nino Sam-sin, hoofd Operations bij Productiehuis Flow.


Jongeman op de foto

Fanatics is niet alleen een talentenpodium voor jongeren. Het is ook een community door jongeren. Daarvan is een deel betrokken bij de productie van het event dat elke twee maanden weken plaatsvindt in MONO.

Nino Sam-sin, hoofd Operations bij Productiehuis Flow, begeleidt deze jongeren. Om hem heen hangt een positieve energie, ondanks de drukke agenda vol optredens en events van Flow de afgelopen tijd. Vanuit Flow werkt hij al jaren met jongeren. Dat begon vrijwillig vanuit betrokkenheid maar inmiddels heeft hij er zijn baan in het bedrijfsleven voor opgezegd en zet hij zich er professioneel voor in.

“De groep jongeren bij Fanatics is divers. Er zitten altijd wat studenten bij die studies doen die goed aansluiten zoals Techniek of Eventmanagement. Maar er zijn ook jongeren zonder opleiding die hier komen ‘to learn on the job’. Iedere professional in de organisatie neemt een jongere onder zijn vleugels. Zo zorgen we voor een goede balans tussen leren en doen. De jongeren groeien door en krijgen steeds meer verantwoordelijkheid in de productie”, legt hij uit.

Motivatie

“Het betekent veel voor jongeren om onderdeel te zijn van de community. We kunnen niet iedereen helpen dus we verwachten echt wat van ze. We selecteren op je algemene beroepshouding, op je motivatie. Ik zeg altijd: ‘Ik ga je niet uit bed halen maar onze deur blijft altijd open.’ We hebben ze zo veel te bieden en daar kunnen ze dan zelf voor kiezen. Dat trekt altijd een groep gemotiveerde jongeren aan. Je leert hier zelfredzaam te zijn. Je krijgt positieve feedback. We exposen ze aan een wereld waaraan ze zelf nog nooit hadden gedacht. Dat zijn basis skills die ze in hun leven mee gaan nemen. Ze komen binnen als broekies en gaan weg als mannen en vrouwen.”

Samenwerking

De samenwerking tussen SKVR en Productiehuis Flow begon met 010JAM. Jill-Ann Velleman (coördinator 010JAM en Fanatics) zocht partners voor de Summerjam om talenten te begeleiden. Dat is wat we doen bij Flow. In het begin waren nog niet alle partners even betrokken maar inmiddels hebben we met partijen als Cult North, Quardin en vele anderen een hele goede samenwerking. Ieder heeft zijn kracht en samen kunnen we iets moois neerzetten. Zo versterken we elkaar. Met de kick-off van Fanatics kwam de samenwerking in een stroomversnelling. Ik begon me met de productie te bemoeien en van het een kwam het ander.”

Waarde voor de stad

“Fanatics heeft een bijzondere waarde in de stad. Het is het podium waar je als talent je allereerste stap kunt zetten. We zitten onderaan die ladder. En van daaruit kunnen we de deelnemers weer doorverwijzen naar de andere podia. Die samenwerking die nu ontstaat is waardevol. Ik merk dat steeds meer partijen uit de stad hun talenten naar Fanatics doorverwijzen. Zo staat er ook steeds meer kwaliteit op het podium en daar kunnen de beginnende artiesten zich aan optrekken. En nee, daar kunnen ze inderdaad niet van winnen maar ook daar moet je mee leren omgaan”, lacht hij. “Maar er wordt genetwerkt en er ontstaan nieuwe samenwerkingen en dat is allemaal nog veel belangrijker.”

Over de toekomst van Fanatics is Nino positief. “Ik zie nu alleen maar kansen om nog groter te worden en bekender. Daarbij kunnen we de verbinding met de verdiepingsmogelijkheden voor talent binnen 010JAM en bij andere partijen in de stad nog beter stroomlijnen. Zo ontstaat er een goed netwerk voor Rotterdams talent dat zich wil ontwikkelen. Nino kijkt uit naar de finale op 7 september in Villa Thalia: “Die wordt met al dat talent echt nog beter dan vorig jaar!”

Wil jij bij de finale zijn? Meld je dan hier aan.

Interview: Janine Kratzenberg