Fanatics 2.0 is van de jongeren en van de stad

Op 21 april vieren we de terugkeer van talentenpodium Fanatics met een bomvolle kick-off in de Maassilo. De organisatie daarvan is in handen van Jill Ann Velleman die er voor gaat zorgen dat Fanatics na deze avond weer op het netvlies van de Rotterdamse jongeren staat.
Jill_Ann_news

Muziek als rode draad
Muziek is er eigenlijk altijd al geweest in het leven van Jill Ann. Al op haar vijfde zat ze achter de piano, daartoe aangemoedigd door haar ouders. Later ontwikkelde ze zich tot DJ (waar ze nog steeds actief in is) maar voor haar opleiding aan de Herman Brood Academie koos ze toch voor de organisatorische kant van het vak: Muziekmanagement. “Ik ben gewoon een goede cheerleader. Als ik talent zie dan wil ik dat supporten. Collega’s noemen mij “de hosselaar”. Ik vind het uitdagend om shit te fixen en als ik daar iemand bij kan helpen is dat helemaal mooi,” introduceert Jill Ann zichzelf.

Ze heeft ervaring in zo’n beetje alle facetten van het productiewerk en dat gecombineerd met bovenstaande kwaliteiten zorgde ervoor dat ze niet lang na hoefde te denken toen ze werd gevraagd om de kick off van Fanatics te organiseren. “Het ‘oude Fanatics’ heb ik zelf nooit meegemaakt maar ik hoor nu zo ontzettend veel positieve geluiden in de stad en mensen zijn zo blij dat het weer georganiseerd gaat worden, dat ik meteen enthousiast was voor Fanatics 2.0.”

Nieuw en oud talent
Tijdens de kick off staan tien jonge, talentvolle Rotterdamse acts op het podium. Zij strijden om een prijs van €2000-, voor de ontwikkeling van hun act. Een professionele jury bestaande uit Jeffrey Ghazi (Crazy Sexy Cool), Alida Dors (Theater Rotterdam) en Rajiv Bhagwanbali (o.a. Rotterdam Street Culture Weekend) zorgt voor serieuze feedback voor alle deelnemers en kiest de winnende act. De talenten worden afgewisseld door optredens van Rotterdamse voorbeelden zoals Dalton Jansen, ooit finalist bij Fanatics, DJ Dylyn en Don de Baron.

Samenwerking en coaching
Bij Fanatics 2.0 staan samenwerking met culturele partners uit de wijken en de coaching van jong talent voor en achter de schermen centraal. “Daarin was al veel voorwerk gedaan door Hanna Tollenaar (projectleider Fanatics) en Fariesh Abdoelrahman (Quardin). We werken met tien verschillende partijen die allemaal een deelnemer voor de kick off hebben aangedragen en die act ook coachen naar het event toe. Daarvoor hebben zij een budget ter beschikking dat besteed kan worden aan wat er maar nodig is om de act klaar te stomen. Van visagie en materiaal voor een modeshow tot extra trainingssessies voor danscrews.”

Maar de samenwerking gaat veel verder dan dat vertelt Jill Ann. “Eigenlijk doen we alles samen. De hosts komen bij de partners vandaan, de fotograaf en filmer en ook aan de productie werken we samen. Wat ook tof is: bij de deelnemers zijn alle wijken van de stad vertegenwoordigd en ook inhoudelijk is er een grote diversiteit en zijn er veel cross-overs van verschillende disciplines. Dat gaan we ook terugzien in het publiek want we moedigen de deelnemers aan om hun eigen publiek te mobiliseren. Dat gaat niet altijd vanzelfsprekend want voor sommigen is dat heel spannend omdat ze bijvoorbeeld voor het eerst op een podium staan. Anderen denken er niet aan omdat ze zo druk bezig zijn met hun eigen voorbereiding. Maar ik probeer ze er altijd van te overtuigen hoe belangrijk het is. Als je je eigen frontline crew organiseert maakt het je show zo veel waardevoller. En het geeft je ook kracht als je vrienden je vooraan bij het podium staan aan te moedigen. En zeg nou zelf: hoe vet is het als je eerste optreden meteen op het main stage van de Maassilo is. Dat wil je toch niet ongemerkt voorbij laten gaan.”


Volg de ontwikkelingen, deelnemers en het vervolg van Fanatics via instagram fanatics_010

interview: Janine Kratzenberg