Don is de Wijkverkenner in Noord

Maak kennis met Don, hij is Wijkverkenner voor SKVR in Noord.
don

Voor de nieuwe wijkverkenner in Noord voelt werken met jongeren niet als werk. Don de Baron (artiestennaam) heeft een natuurlijke klik met zijn doelgroep. “Jongeren komen vaak zelf op me af. Ze nemen me in vertrouwen en delen hun problemen.” Don is actief als MC (Master of Ceremonies) in de muziekscene en sommige jongeren herkennen hem nog als ‘die guy met de gekke sokken’ van het populaire YouTube kanaal 101 Barz waar hij wel eens wat voor gedaan heeft. Hij rolde toevallig in het vak nadat hij zelf stopte met een baan als contentcreator. “Dat was echt niet voor mij”, blikt hij terug. “Vooral al dat mailen…het hield niet op!” Nog dezelfde dag werd hij door een connectie gebeld of hij geïnteresseerd was in een functie als jongerenwerker in Capelle. “Zonder de passende opleiding maar met een groot netwerk en connectie met de doelgroep, bleek ik geschikter dan andere kandidaten,” vertelt hij me enige trots.


Focus op jongeren
Als Wijkverkenner legt hij de verbinding tussen organisaties in Noord en jongeren die aan actieve cultuurbeoefening willen doen. Maar het activeren van de jongeren zelf heeft zijn speciale aandacht. “Jongeren weten vaak nog helemaal niet wat ze willen. In eerste instantie willen ze alleen maar geld verdienen, in de supermarkt of soms op een illegale manier. Maar er is zo veel meer mogelijk en in Noord zijn zo veel kansen. Ik neem de tijd om dat gesprek met ze aan te gaan en behandel ze op een volwassen manier. De school is een laagdrempelige plek om met jongeren in gesprek te komen. Ik hoop dat ik voor jongeren die persoon kan zijn die ik zelf niet had toen ik jong was. Ik vond van alles leuk maar had niemand die me de weg wees. Soms neem ik ook gewoon mijn draaitafel mee, dan komt het gesprek vanzelf op gang. Hoe gaan we zorgen dat wat jij wilt lukt, dat is mijn insteek.” 


Vanuit het project Schil om de school programmeerde hij vanuit de wensen van de jongeren al een aantal workshops. Een daarvan was Podcast maken. “Dat was een goudmijn. Jongeren zijn nieuwsgierig maar durven vaak niet meteen mee te doen uit angst om af te gaan. Ik heb het ze langzaam laten ontdekken. Eerst je eigen stem horen, lachen natuurlijk. Een beetje aan de knoppen draaien. Een minuutje volpraten. En uiteindelijk een echt plan rondom een centrale vraag.” Het is zijn droom om dit project uit te breiden. “Een mobiele studio waar we de wijk mee in kunnen gaan. Voor de jongeren is het goed om zichzelf te horen, na te denken over wat ze zeggen en het gesprek met elkaar aan te gaan. En voor de wijk is het een manier om de stem van de jongeren te horen.”


Zichtbaarheid in de wijk is sowieso een punt waar hij verder aan wil bouwen. “Het idee is dat jongeren die zelf al iets georganiseerd hebben, zich als ambassadeur in gaan zetten voor andere jongeren in de wijk. Daarvoor gaan we ook kleine budgetten beschikbaar stellen om een programmering voor de wijk op te zetten. Het lijkt me geweldig om te zien hoe ze daar mee aan slag zullen gaan. Uiteindelijk gaat er natuurlijk om dat je doet wat je leuk vindt.”

Ben jij actief in Noord en wil je samenwerken met Don? Bel of app hem via 06 48761845

Interview: Janine Kratzenberg