De Fanatics community: Ruwhel Emers van Levels

Succesvol artiest Ruwhel Emers wil veel voor jongeren betekenen. Daarom begeleidt hij startende talenten zodat zij met zelfvertrouwen en een goede voorbereiding het podium op gaan. Lees het interview met Ruwhel, een fantastische partner bij Fanatics.
Ruwhel Emers Ruwhel Emers tijdens een optreden.

Hij weet hoe je je kunt voelen als je onzeker op het podium staat. “Het is de angst dat je geen liefde zult krijgen.” Aan het woord is Ruwhel Emers. Zelf inmiddels een succesvol artiest met Ruwhel en de Bigi Blues Band en vanuit stichting Levels betrokken bij Fanatics. Hij zal er alles aan doen om de startende talenten met zelfvertrouwen en een goede voorbereiding het podium op te laten gaan. 

Inspiratie

Hij weet als geen ander dat het pad van Rotterdamse jongeren vaak niet over rozen gaat. Zelf kwam hij op zijn zeventiende op eigen benen te staan. Zijn moeder remigreerde naar Bonaire. Zijn broer overleed in de gevangenis. “Ik was in een klap geen kind meer,” vertelt hij. Hij raakte in de schulden en was boos op alles en iedereen. Maar het was ook het moment dat hij begon met het schrijven van rapteksten. “Mijn broer had altijd gezien dat dat in me zat. Dat ik er toen voor ging heeft me er echt doorheen geholpen.” Hij liet zich inspireren door muzikale helden als Tupac, Ace Hood en Jay Z. “Ik heb meer van mannelijke rappers geleerd dan van de volwassen mannen in mijn leven,” lacht hij. “Van Jay Z leerde ik het meest. Hij komt echt uit een zelfde omgeving als ik.”

Stichting Levels

Het zijn dit soort ervaringen die er voor hebben gezorgd dat hij nu zijn kennis en aandacht wil geven aan jongeren. Hij doet dat, samen met compagnons Martijn Heemskerk en Ivan Jabuka vanuit hun stichting Levels een educatieplatform voor urban muziek (‘in de breedste zin van het woord’) van waaruit ze "op elk niveau van de ontwikkeling van de artiest een fase creëren waarin ze kunnen leren en een doel bereiken. Zo ver je zelf wilt. En zowel voor als achter de schermen.” Levels is in korte tijd hard gegroeid en een veel gevraagde partij als het om jongeren en talentontwikkeling gaat. “Hier kan ik mezelf zijn, mezelf open stellen en daar anderen mee helpen. Dat we daar nu erkenning voor krijgen doet me heel veel en geeft me energie.”

Toekomst Fanatics

Hij noemt het “bijna therapeutisch” dat hij iets voor jongeren kan betekenen. “Veel van wat ik heb meegemaakt is een katalysator voor wat ik nu doe. Ik wil niet dat alles wat ik heb meegemaakt voor niets is geweest.” Zo nam hij vlak voor het interview nog een filmpje op voor de gemeente Rotterdam om jongeren uit de schulden te helpen. Ook bij Fanatics kan hij wat dat betreft uit de voeten. “De community is aan het groeien. Eerst kwamen de deelnemers vooral bij de partners vandaan. Ik zie nu dat de groep zich aan het ontwikkelen is naar een eigen platform. Het wedstrijdelement van Fanatics draagt bij aan het mentale welzijn van jongeren. Dat is belangrijk. Ik ben van de preventie: jongeren helpen voor het mis kan gaan. Ook als je niet wint is het een spiegel waar je op voort kunt bouwen. Host Paolo zorgt voor een veilige sfeer op het podium. Er is altijd een serieuze en deskundige jury. Daar bied je deelnemers echt iets mee.” Over de toekomst van Fanatics is hij optimistisch: “Ik verwacht dat het niveau nog gaat stijgen. Er is ook weinig concurrentie en heel veel talent. Als je kijkt naar de taart die we met z’n allen kunnen bakken, dan zijn er nog zo veel kansen!” 

Kijk voor meer info over Stichting Levels op www.levelstv.nl

Open Rotterdam
Open Rotterdam maakte in september 2023 een reportage over de finale Fanatics.


Interview: Janine Kratzenberg