De brassbandschool werkt samen met Politie Rotterdam

De politie en jongeren hebben elkaar meer nodig dan je misschien in eerste instantie zou denken. Hoe de twee elkaar op een positieve manier kunnen versterken laat het verhaal van Jason Steba (coördinator SKVR Brassbandschool en Wijkverkenner) en Jurre Schaap (hoofdagent bij de politie Rotterdam) zien.
Brassband met Politie Rotterdam Jurre Schaap en Jason Steba met de SKVR Brassbandschool

Jason en Jurre ontmoetten elkaar een tijdje geleden in Rotterdam Oost. Jason is daar als Wijkverkenner actief om jongeren te ondersteunen in hun culturele behoeftes en ontwikkeling. Jurre was daar destijds de Wijkagent. “Ik ben zelf totaal niet muzikaal,” vertelt Jurre, “maar ik ging toch eens een kijkje nemen bij een Brass workshop. Zo leerde ik Jason kennen en ik zag al gauw hoe goed hij bezig is met jongeren. Hij is maatschappelijk ook zeer betrokken.”

Toen Jurre een tijdje later aan de slag ging met de organisatie van Experience Day, de dag waarop mensen kennis kunnen maken met het werk van de veiligheidsdiensten, dacht hij ineens weer aan zijn contact met Jason. “Ik heb ervaring in de evenementenbranche en maak graag iets bijzonders van zo’n dag,” legt Jurre uit. “Omdat jongeren ook een belangrijke doelgroep zijn wilde ik een paar toffe dingen voor ze programmeren. Een optreden van de Brassbandschool of even lekker met ze mee trommelen past daar goed bij.” 

Reis naar de Antillen
Voor Jason kwam het verzoek van Jurre op een goed moment. “Wij zijn bezig met de voorbereidingen voor een reis naar de Antillen met de Brassbandschool. Een bijzondere ervaring voor de community. Sommigen zijn nog nooit daar geweest. Voor anderen wordt het een weerzien met familie. En natuurlijk gaan we vooral veel muziek maken en leren over de oorsprong daarvan.” De reis wordt mogelijk gemaakt dankzij steun van Erasmus plus in het kader van een internationale uitwisseling met muziekclubs uit verschillende landen. Maar de groep moet zelf ook voor een bijdrage zorgen en daarom treden ze de komende tijd extra veel op. Alle inkomsten gaan in de pot voor de reis.

“Bij de politie zijn, net als overal, veel vacatures. Wij informeren jongeren zo vroeg mogelijk over de mogelijkheid om te kiezen voor een carrière bij de politie. Het is de leukste baan die je kunt krijgen. Veelzijdig en betekenisvol. Je kunt je als je 17,5 jaar bent al aanmelden voor de opleiding zodat je op je achttiende meteen kunt starten. Door de activiteit met de Brassbandschool hopen we jongeren te trekken zodat we het gesprek met ze aan kunnen gaan.”

Dat gesprek is vaak wel nodig want jongeren hebben niet altijd een realistisch beeld van de politie. “Ze zien dingen op sociale media en horen dingen op straat maar dat is vaak maar de halve waarheid. Door in gesprek te gaan met jongeren willen wij laten zien wat ons werk inhoudt, waar we voor staan en waarom we bepaalde keuzes maken.” Ook Jason is zich bewust van de beeldvorming en wil graag iets doen om de twee partijen nader tot elkaar te brengen. Hij vindt het belangrijk om zijn community het goede voorbeeld mee te geven en ook om ze hun verhaal te laten doen zodat de politie een beter beeld krijgt van wat er leeft onder jongeren. Na het optreden op Experience Day zal het contact dus worden voortgezet. Maar eerst: zorgen dat ze op reis kunnen gaan en lekker veel optreden de komende tijd.

Experience Day vindt plaats op 25 maart van 10:00 tot 17:00 uur op het Van Zandvlietplein op Rotterdam Zuid. Toegang is gratis.
 

artikel door: Janine Kratzenberg