Dansmakers als hekkensluiter openingsweek Depot Boijmans

SKVR Dansmakers sloot zondag 14 november de openingsweek van het Depot met de choreografie Spiegeltje, spiegeltje .
SKVR Dansmakers en museum Boijmans van Beuningen werkten al eerder samen. Maar de uitnodiging om als hekkensluiter van de openingsweek van het Depot te komen dansen was wel een hele bijzondere.
Dansmakers tijdens de opening van het Depot - foto Gaby Jongenelen Foto: Gaby Jongenelen

“Een groot compliment dat Boijmans ons hiervoor vraagt, en een enorme kans en ervaring voor de dansers,” aldus Linda van Dijk, die samen met Dorinda Dijs en Agnes Philipsen voor de choreografie van Spiegeltje, spiegeltje tekende.

“We betrekken de dansers zelf ook altijd actief in het maakproces. Naast de ruimte zijn er thema’s of vragen van waaruit we werken. De link met het koesteren van kostbare kunst, het spiegelbeeld, je zelfbeeld wordt vertaald naar vragen als: Hoe ziet de ander jou, wat laat je zien? Wat koester je, is kwetsbaar, bescherm je zorgvuldig? Waar vind je elkaar? Hiermee gaan de dansers aan de slag.”

Alle 30 Dansmakers, verdeeld in Small, Medium en Large, deden mee. En alle ouders mochten, naast de genodigden en de eerste bezoekers, aanwezig zijn bij dit speciale evenement. “We hebben ons natuurlijk ook door de ruimte laten inspireren,” vertelt Linda. “Zelf mocht ik vantevoren een aantal keer komen kijken. De lijnen op de vloer en spiegels op het plafond hebben we als uitgangspunt genomen. Vooral dat spiegelplafond was voor de dansers heel abstract om te oefenen en het verrassingseffect tijdens de uitvoering was daardoor voor henzelf ook groot. Een bijzonder moment!”