Danique is de wijkverkenner in Rotterdam West

Ontmoet Danique Agata, zij is de nieuwe wijkverkenner voor SKVR in Rotterdam West
Danique Agata

Het team Wijkverkenners heeft er weer een powervrouw bij gekregen. Danique Agata (26) is de nieuwe Wijkverkenner in West. Anderen in hun kracht zetten, dat is haar kracht. Ze weet wat ze wil en zet haar stappen zorgvuldig en vol gedrevenheid. Maar dat ging niet altijd vanzelf. De weg die ze heeft afgelegd was lang en hobbelig.

Muziek is altijd haar motor geweest. Ze is er al van kleins af aan mee bezig. “Ik wilde de nieuwe Beyoncé worden. Ik danste, zong en speelde piano en vond het heerlijk om op het podium te staan,” herinnert ze zich. Maar toen het aankwam op de keuze voor een opleiding drong haar moeder eropaan om iets te kiezen “waar je wat aan hebt”. Ze startte op de opleiding tot Verkoopspecialist maar hield het daar niet lang vol. Op haar zeventiende vertrok ze naar Curaçao, alleen. Het werd een zware en eenzame tijd. Ze vond weinig aansluiting, kreeg een ongeluk waar ze lichamelijke klachten aan overhield en raakte in een depressie. “Ondanks deze tegenslagen heb ik nooit spijt gehad van deze stap. Ik vond mezelf, mijn visie en missie, onafhankelijkheid en vrijheid.”

Ondernemer

“Ik wilde eigenlijk niet terug naar Nederland maar wist dat ik daar betere kansen zou hebben,” vertelt ze. En zo kwam ze vier jaar geleden terecht in Rotterdam waar ze begon aan de opleiding Creative Business op de hogeschool InHolland. “Ik koos bewust voor deze stad al was ik er nog niet vaak geweest. De mix van culturen, de diversiteit, de grootte van de stad. Het voelde meteen goed.” Ook hier moest ze alles weer alleen opbouwen. In de Bibliotheek maakte ze kennis met de ontwikkeltrajecten van Quardin. Eerst de Music Academy, later Van droom naar doel is doen. “Het was inmiddels de tijd van corona. Ik was er erg mee bezig om actief te blijven: werkte aan mijn persoonlijke ontwikkeling, las veel. Bij Quardin kon ik mijn visie aanscherpen. Ik kwam met een doel en ging weg met een plan. Naast artiest wist ik al dat ik een ondernemer was. Dit hield voor mij in dat ik niet per se zelf op het podium hoef maar dat ik juist graag anderen help om stevig te staan. Het mentale aspect is daarbij belangrijk, dat had ik zelf ervaren. Maar ook fysiek moet je sterk zijn als artiest en daarnaast is het belangrijk dat je plezier houdt in wat je doet.”

Droom

Dit zijn de kernpunten geworden van haar droom: een eigen muzieklabel van waaruit ze artiesten op deze vlakken gaat coachen. “Dat ik weet wat ik wil beschouw ik als een privilege,” zo formuleert ze het zelf. “Ik zie zoveel jongeren worstelen met waar ze heen willen in hun leven. Ook in Spangen, waar ik nu actief ben als Wijkverkenner. Er heerst wantrouwen naar de instanties. In de wijk doen ze het met elkaar, voor elkaar. Er lijken daarbij maar drie perspectieven te zijn: je wordt voetballer, rapper of crimineel. Ik wil deze jongeren laten zien dat er meer mogelijk is door ze met andere rolmodellen in aanraking te brengen. Daarvoor moet ik eerst vertrouwen opbouwen. Daarnaast ben ik nu een project aan het ontwikkelen samen met een partner die zelf afkomstig is uit die wijk en goed weet wat daar speelt.” Ook start er in samenwerking met JOZ (jongerenwerk) binnenkort een editie van Van droom naar doel is doen. Alles om de jongeren daar in hun kracht te zetten. Zodat ze hopelijk, net als zijzelf, gaan ontdekken wat ze willen.

Wil je kennismaken met Danique, sparren over een idee of volgen waar ze mee bezig is?

Check haar op insta @daniqueagata010 of mail naar d.agata@skvr.nl

Interview door Janine Kratzenberg