Brassbandschool opent North Sea Jazz bij Ahoy

Jonge blazers, grote dromen. Lees hoe de Brassbandschool jongeren laat opbloeien in een community vol muziek, kansen en vertrouwen.
Leerlingen SKVR Brassbandschool treden op het voorplein van Ahoy op

Het North Sea Jazz Festival (NSJ) was weer in de stad. Duizenden bezoekers genoten van grote namen en nieuw muzikaal talent. Maar NSJ betekent méér voor Rotterdam. Dat blijkt uit de jarenlange samenwerking met de SKVR Brassbandschool. Want ook daar draait het om plezier in samen muziek maken. Tegelijkertijd bieden we jongeren extra kansen die verder reiken dan het podium.

Masterclasses 

Al meer dan tien jaar organiseert NSJ masterclasses voor de leerlingen van de Brassbandschool, verzorgd door internationaal gerenommeerde muzikanten. Grote namen als Ryan Porter, Theo Croker en Philip Lassiter deelden eerder al hun kennis. Dit jaar werden de jonge Rotterdamse muzikanten geïnspireerd door twee grootheden: percussionist Nils Fischer (Duitsland) en trompettist Peter Somuah (Ghana). 
Nils, bekend als een van Europa’s belangrijkste percussionisten en expert in Latijns-Amerikaanse muziek, gaf veertig leerlingen een interactieve drumcirkel. Een speelse, vernieuwende manier om techniek te oefenen en samenspel te verdiepen. Peter dook vervolgens de diepte in met technische vaardigheden en concentratietraining.

Leervraag 

Vooraf hadden de leerlingen een gerichte vraag geformuleerd: Hoe repeteren we efficiënter? Een herkenbare uitdaging voor jonge muzikanten die hun muziek combineren met school en/of werk. Naast duidelijke oefenschema’s benadrukten de professionals vooral het belang van focus. “Zorg dat er geen afleiding is,” gaf Peter mee. “Zet je telefoon uit, doe niets anders, richt je volledig op het moment.” 
Nils was zichtbaar onder de indruk: “Wat een bijzondere plek is dit,” reageerde hij na afloop. “Ik vind het geweldig om te zien hoe hier, zelfs in zo’n grote groep, iedere leerling echt aandacht krijgt. Er wordt hier een sterk muzikaal fundament gelegd.”

Persoonlijke groei 

Na de masterclasses opende de Brassbandschool zoals elk jaar het festival in Ahoy. En daarna? Inladen en door: als echte artiesten vertrokken ze direct per touringbus naar Frankrijk. Daar namen ze deel aan een internationale uitwisseling met andere Europese brassbands, in het kader van het Erasmus+ programma. 

De Brassbandschool is daarmee veel meer dan een plek om muziek te leren. Het is een community, waar jongeren niet alleen muzikaal, maar ook persoonlijk groeien. Door in contact te komen met topmusici, op te treden op grote podia en deel te nemen aan internationale uitwisselingen, krijgen zij kansen die anders niet vanzelfsprekend zijn. Kansen die talent zichtbaar maken, zelfvertrouwen geven en deuren openen. Op het podium én daarbuiten.