Beeldende les op de Oekraiense schakelschool

In het onderwijsprogramma voor de kinderen van Oekraïense vluchtelingen is veel ruimte voor kunst en cultuur. SKVR verzorgt twee dagen Dans en een dag Beeldend onderwijs per week.
Beeldende les Oekraiense schakelschool

Hans Verkerk is docent Beeldende vorming voor de bovenbouw groepen van de schakelschool in De Gaffel. Hoewel hij de pensioengerechtigde leeftijd al is gepasseerd is hij nog steeds actief. “Ik kan me niet voorstellen dat ik niet meer zal werken. En over de situatie in Oekraïne maakte ik me zo boos. Ik wilde iets kunnen bijdragen!” Dankzij jarenlange ervaring in onder andere het onderwijs kon hij via SKVR meteen aan de slag. 


Vrijheid

“Het werken in internationale schakelklassen heeft mij altijd geboeid,” vertelt de ervaren rot in het vak. “De kinderen komen uit een klote situatie maar ze blijven spelen. En ergens ben ik zelf gewoon ook nog een kind dus dat sluit mooi aan,” lacht hij.  “Dat er wel degelijk iets in hen omgaat zie ik aan hun tekeningen. Ik zie chaos, sommigen krassen als een klein kind. Maar ze kunnen ook grove grappen over Poetin maken. Zo gaf ik de klas de opdracht om een robot te bedenken. Ik laat dan eerst veel voorbeelden zien en geef ze vervolgens volkomen vrijheid. Ze mogen zelf bedenken hoe hun robot eruit ziet en wat hij doet. Een jongetje tekende een gevaarlijk uitziende robot, met hoekige armen. Er stond een tekst onder die ik uiteraard niet kon lezen. Later wees een Oekraïense collega er op dat er Deze robot gaat Poetin aanvallen stond.”

Hoewel het beeldende vak een goede uitlaatklep voor traumatische gevoelens kan zijn, vormen de lessen nadrukkelijk geen therapie. “Ik geef de kinderen de ruimte om hun eigen verhaal te vertellen. Ik geef ze mee dat ze zelf kunnen denken, voelen en hun creativiteit inzetten. Sommigen willen juist helemaal niet met de oorlog bezig zijn en tekenen vrolijke dingen. Ik stimuleer de leerlingen om veel kleur te gebruiken. Dat is extreem belangrijk omdat het leven zelf ook vol kleur zit. Maar de kunstlessen zijn zeker belangrijk. Niet alleen omdat ze zich kunnen uiten maar ook omdat de resultaten hen een gevoel van trots geven.”

De locatie in De Gaffel leent zich goed om het werk dat is gemaakt te gaan exposeren zodat ook de ouders en de buurt er van kunnen genieten. Zo ver is het nog niet want Hans laat ze voorlopig nog lekker aan hun eigen opdrachten werken. Maar als het moment daar is, zijn wij er zeker bij. Want de kleurrijke werkjes zien er fantastisch en indrukwekkend uit!

interview door Janine Kratzenberg