Interview Elise Marcus

Kunstenaar Elise Marcus ontwierp dit jaar een nieuwjaarswens, in co-creatie met medewerkers van SKVR.

Met haar interactieve experience design studio, Earthly Matters, is Elise Marcus met name gericht op transformatie in duurzaamheid, zowel sociaal als ecologisch. In haar werk (wat uiteen kan lopen van een multimedia ervaring tot een applicatie-oplossing) probeert ze altijd in de huid te kruipen van een ander: ‘‘vaak worden mensen over het hoofd gezien, zeker in een grote stad. Daar proberen we dan in het werk een stem aan te geven.’’ Voor, met en over SKVR ontwierp zij de nieuwjaarswens voor 2021.
Na haar studie Lifestyle transformation design aan de WdKA bleef Elise de stad Rotterdam trouw. “Hoewel ik er niet ben geboren en opgegroeid, heeft het zeker een plek in m’n hart gekregen. De stad, en haar inwoners, speelden een grote rol in mijn studie en dat doen ze nu nog veel in mijn werk.”
In de stad kwam ze ook in aanraking met SKVR en ging ze als freelancer aan de slag als docent. “Ik werk nu 3 jaar voor SKVR, waarin ik voornamelijk projecten doe waarbij ik samen met een school vorm en inhoud geef aan de workshop of het project. We gaan dan op zoek naar het sociale of milieugerichte probleem of thema wat aan bod moet komen, waarbij ik altijd probeer een reis van reflectie in te bouwen.” Lees hier meer over het project Future Food Design dat Elise ontwikkelde.

 

Video still Earthly Matters
Still uit de video die Elise maakte

 


Een nieuwjaarswens in co-creatie 
Dat sluit aan bij de richting die SKVR steeds meer opzoekt, waar in co-creatie wordt ontwikkeld, bijvoorbeeld tussen kunstenaar en school, maar wat ook op andere terreinen dan het onderwijs plaatsvindt. Elise is betrokken bij die ontwikkeling en denkt daar met SKVR ook steeds meer over mee. “Wat mij betreft is dat een hele goede ontwikkeling. SKVR heeft zo’n mooie kans om zoveel impact te hebben op de stad, omdat ze op zoveel velden aanwezig is, en juist thuis te kunnen komen bij diegene die geen cursus afnemen, of daarmee in aanraking komen. Hierdoor kan SKVR een speler zijn om de mensen in de stad meer met elkaar te verbinden.”

Bij het ontwerpen van de wens werd daarom gelijk aan Elise gedacht. “Ik kreeg de vrijheid om de wens vorm te geven op de manier hoe ik graag werk.’’
Elise besloot in de nieuwjaarswens de mensen van SKVR aan het woord te laten, om op die manier hun impact op de stad tastbaar te maken. “Ik wilde collega’s aan het denken zetten, over het werk dat ze doen, dat ze willen doen, maar ook over de waarde die ze daarmee toevoegen of willen toevoegen.”
Juist dit jaar, waarin iedereen uit zijn routine werd gehaald, vindt Elise een geschikt moment om die reflectie wat scherper te zetten en na te denken over wat je bijdraagt aan de stad en wat je in 2021 wil bijdragen. “Met het idee dat als je dat uitroept, erin gelooft, dat je het ook waar gaat maken. Bewust of onbewust.”
Iedereen die met en voor SKVR werkt kon door middel van een chatprogramma in gesprek met Elise over hun werk, de impact en de toegevoegde waarde daarvan. De gesprekken zette Elise om in data, waarna zij er een visualisatie van maakte. “In deze online tijd vond ik het gevoel van een gesprek heel waardevol. We sturen elkaar de hele dag door berichtjes, daarom heb ik gekozen voor een chatfunctie in het proces, en bijvoorbeeld niet voor het invullen van een formulier, wat heel erg eenrichting is.”
Voor de visualisatie stond voor Elise vast dat ze met verschillende locaties wilde werken en de stad als geheel. Verder hebben de gesprekken echt de input gevormd voor het uiteindelijke ontwerp. “Toen de chatfunctie gesloten was, heb ik alles gelezen, aantekeningen gemaakt en verwerkt in datavisualisatie programma’s. Een uitdaging was om de gesprekken en de verhalen weer te geven zonder dat het een infographic werd. “Ik heb geprobeerd ‘taal’ te geven aan de data. Ervaringen en verhalen geef je niet zo makkelijk weer als data. Daar zat voor mij echt de uitdaging. Wat je ziet is een reis door de digitale stad vol impact.”

Verbinding
“Het werk is echt tot stand gekomen door co-creatie met o.a. Rudy Blaakman (medewerker Marketing & Communicatie), Laura Goedee (coördinator Onderwijs), Sannah de Jong (kwartiermaker Diversiteit en Inclusiviteit) en alle medewerkers, zelfstandig kunstprofessionals en vrijwilligers die aan SKVR verbonden zijn en die een gesprek aan zijn gegaan.” De muziek onder de video is van Suzanne Ypma (muzikant, coördinator muziek bij SKVR en initiatiefnemer bij diverse onderwijsprojecten op het gebied van muziektechnologie).


Boodschap
“Deze opdracht was een prachtige kans om SKVR van een andere kant te ontdekken. Veel docenten zijn bewust van welke boodschap ze willen meegeven aan de leerling, waardoor ze niet alleen een techniek of skill willen aanleren. Uit de verzamelde verhalen kon ik opmaken dat iedere docent of medewerker bewust keuzes wilt maken voor een doelgroep, of met welke boodschap ze de dag beginnen. Ik hoop dat de kijker van de film ditzelfde gevoel meekrijgt, wanneer ze de berichtjes lezen.’’

“Ik hoop dat, afhankelijk van de relatie die de ontvanger met SKVR heeft, de ontvanger ziet dat achter elk berichtje er echt een mens, met een eigen missie, bij SKVR werkt. Met een verhaal, een ervaring, een verleden en een toekomst. Dat kan interessant zijn voor een partner om te zien, in deze wens. En ik denk dat deze wens laat zien dat mensen na hebben gedacht over hun rol, en dat de ontvanger dat misschien dan ook wel doet over zijn of haar eigen rol. Ik hoop dat dat aanstekelijk werkt.” 

 

Bekijk hier het werk»

 

(interview: Kim Ketting)