Sannah de Jong is kwartiermaker Diversiteit en inclusiviteit

Als ze over de toekomst droomt dan ziet ze allemaal lichtpuntjes door de stad.

Sannah de Jong is SKVR's kwartiermaker Inclusiviteit en Diversiteit. Die lichtpuntjes zijn wij: de mensen van SKVR. “We werken samen, zijn verbindend, we motiveren en inspireren. We zijn deel van de smeerolie van creativiteit in de stad,” associeert ze verder. Het is duidelijk dat ze zin heeft in haar nieuwe opdracht. En dat die haar op het lijf geschreven is ontdekken we samen in een persoonlijk gesprek.

Surinaamse roots
Sannah groeide op in de Bijlmer in een trots Surinaams gezin. De Surinaamse gebruiken waren diep geworteld. “Mijn ouders hebben passie voor kunst en open ogen voor ontwikkelingen in de samenleving en daarbij behorende uitdagingen,” vertelt Sannah. Haar vriendinnen hadden allerlei verschillende achtergronden behalve de Nederlandse. Toen ze na haar middelbare school begon aan een dansvooropleiding in Amsterdam Zuid kwam ze in een compleet andere, witte wereld terecht. “Het was even een cultuurshock; toen mede-studenten van Culture Bedrijfsvoering me vroegen of ik mee ging borrelen begreep ik echt niet waar ze het over hadden,” lacht ze. “Waarom zou je een afspraak moeten plannen als je gezellig samen wilt zijn? Bij ons thuis was er altijd genoeg te eten voor iedereen die spontaan binnenviel.” Maar gelukkig voelde ze zich ook in deze nieuwe wereld al vrij snel thuis.


Interesse voor mensen en culturen
Haar interesse voor andere mensen en culturen en het talent om met iedereen soepel om te gaan blijft een rode draad in haar leven. Zo komt ze in haar tienerjaren in aanraking met een kerk, hoewel ze niet gelovig is opgevoed. Het blijkt een bonte gemeenschap met een diversiteit aan mensen. Ze ontmoet daar haar man Willem, met roots in het typisch Hollandse Westland.
“In mijn werk bij SKVR als Coördinator voor de vrijwilligers maakte ik kennis met weer een bijzonder gemêleerde groep mensen met ieder hun eigen verhaal en achtergrond. Ik ontdekte de kracht daarvan en zag ook waar mensen tegenaan kunnen lopen in de organisatie. Ook heb ik door de jaren heen aan verschillende collega’s die hier weg gingen de vraag gesteld waarom ze daarvoor kozen. Ik leerde dat voor veel mensen de systemen, de grootte en het ritme van de organisatie een breekpunt konden zijn. Zonde want zo wisten we lange tijd mensen die juist iets bijzonders te bieden hadden niet aan ons te binden. Of door bijvoorbeeld naar een standaard vacaturetekst. Dat was vaak een waslijst aan eisen en formaliteiten, dat schrikt sommige mensen echt af. Er is nu een omslag gaande. We werken meer vanuit wie je bent, wat jouw drijfveren zijn en wat jij denkt bij te kunnen dragen. Het is belangrijk dat we nu nieuwe mensen aan ons gaan binden. Dat kan bijvoorbeeld ook door ons eigen netwerk in te zetten.”  

Plannen
Ze heeft plannen genoeg. “Ik ga de komende tijd onderzoeken hoe ik mijn opdracht verder vorm ga geven,” vertelt ze. Daarvoor is ze nu al contacten in de stad aan het leggen en begonnen aan een opleiding Inclusiviteits-, en diversiteitsmanagement. Een praktisch doel waar ze in ieder geval voor wil gaan is om van SKVR een warme(re) community te maken. “De eerste indruk is belangrijk, die blijft je bij. Als je bij ons binnen komt moet je je thuis kunnen voelen. Daarvoor moet een plek laagdrempelig zijn, er zijn mensen die je ontvangen en het is ook gewoon gezellig ingericht. En het allerbelangrijkste is dat we dit samen gaan doen. Ze is dan ook blij met de vele positieve reacties en ideeën die ze al van collega’s heeft ontvangen. 

(interview door Janine Kratzenberg)