Violiste Rotterdams Philharmonisch Orkest bezoekt IKEI klas

“Hoe lang duurt het voor je goed viool kunt spelen? Wie was de eerste violist in de geschiedenis? En speelt u ook wel eens met anderen?” 

De leerlingen van groep 6 van de Da Costaschool, die zelf fluit en harp spelen, hebben veel vragen voor Loortje van den Brink, violiste bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Haar bezoek aan de klas is onderdeel van de voorbereiding op het Ieder Kind een Instrument concert. De kinderen spelen eind juni op het grote podium van concertgebouw De Doelen samen met musici van het wereldberoemde orkest.
 
Verbeelding
Nog geen van de leerlingen in deze klas in de Afrikaanderwijk is ooit in De Doelen geweest. Als Loortje vertelt dat er wel 2250 mensen in de grote zaal kunnen probeert Ali Ras zich daar een voorstelling van de te maken: “Wajo! Dat is groter dan bij Pathe!”, roept hij uit. En dat ze straks zelf ook onderdeel van een orkest van 150 kinderen zullen zijn spreekt Ishara ook tot de verbeelding. 

Kennis
Maar het interessantst blijft toch wel wat er allemaal kan op een instrument. Loortje laat horen dat je verschillende emoties kunt oproepen als je speelt. Daarbij gebruikt ze allerlei technieken zoals tokkelen bij het vrolijke stuk en vibrato als het een beetje verdrietig wordt. De leerlingen smullen van de weetjes zoals dat de viool van Loortje al meer dan 300 jaar oud is en dat snaren vroeger van kattendarmen werden gemaakt en de haren op de strijkstok van een echt paard zijn.

Enthousiasme
Dat je van musicus je beroep kunt maken en dan de hele wereld rond gaat reizen maakt de kinderen enthousiast. Maar dat het orkest nooit in Marokko of Turkije komt vinden ze wel een beetje jammer. Wie weet kunnen ze daar later zelf verandering in brengen. Voor hun komende concert zijn ze in ieder zelf nog enthousiaster geworden. En ook hun eigen leerkracht is onder de indruk als ze alvast een klein voorproefje geven samen met Loortje en IKEI docenten Caroline en Suzanne.