Spot the Yellow organiseert virtuele Atelierbezoeken

Een verrassende break tijdens de online schooldag. Dat is de gedachte achter het online Atelierbezoek dat Spot the yellow deze week voor het eerst organiseerde. 

Spot the yellow is het innovatieplatform van SKVR waarin co-creatie centraal staat en de eigenheid van zowel de kunstenaar, de leerkracht als de leerling een plek krijgt.

“Vanuit een aantal scholen kwam het bericht dat ze op dit moment niet zozeer opzoek zijn naar een nieuwe online les. Er is juist behoefte aan afwisseling. Van zowel leerling als leerkracht wordt er veel gevraagd nu. Een moment waarop leerlingen op een ontspannen manier geprikkeld worden om over deze tijd na te denken en zich even in een ‘andere’ wereld bevinden blijkt een welkome onderbreking ”, vertelt Josje Priester van SKVR Onderwijs. “De vraag naar een online Atelierbezoek kwam in eerste instantie via De Globetrotter Katendrecht bij ons binnen. In co-creatie met vijf kunstenaars hebben we die vraag verder doorontwikkeld voor het voortgezet onderwijs omdat daar dezelfde behoefte bleek te liggen. Hier zijn vijf verschillende Atelierbezoeken uit voortgekomen, waar de klas in een kleine groep terecht kan.”

Go with the flow
Het eerste bezoek werd gedaan door de brugklassers van het Melanchton Schiebroek die verdeeld werden in 5 groepen van 14 leerlingen. Vanuit hun ateliers vertelden kunstenaars Maurik Stomps, Niel de Vries, Lucie Havel, Margré Steensma en Vincent in ‘t Hout over hun werk, gingen ze in gesprek over wat de huidige periode bij hen teweeg brengt en konden leerlingen vooraf voorbereide vragen stellen. “Kunstenaars zijn gewend om op een open manier naar de omstandigheden te kijken en te reageren op wat er gebeurt. Zo liet kunstenares Margré Steensma haar houten ‘Go with the flow’ vormen zien. Een idee dat vorm kreeg in de wachtkamer bij de huisarts. En zo ontstond er een gesprek over de meerwaarde van wachten waarin de leerlingen ook een aantal positieve ontwikkelingen die ze nu doormaken wisten te benoemen.”

Vervolgbezoek
Het idee is dat er een tweede Atelierbezoek volgt op deze eerste kennismaking waarbij leerlingen zelf ook dingen kunnen uitproberen. “Liefst weer in real life”, hoopt Kim van de Enden, collega van Josje, “maar als de omstandigheden dat niet toelaten nog een keer online.” Het team, Josje, Kim en de kunstenaars, werken ondertussen aan opdrachten die gekoppeld zijn aan het Atelierbezoek zoals aandachtspunten voor tijdens het bezoek en kleine opdrachten om na het eerste bezoek aan te werken waarop tijdens het tweede bezoek met de kunstenaar kan worden gereflecteerd. “Het is allemaal nog in ontwikkeling, het is experimenteren,” verduidelijkt Kim, “maar uit de eerste reacties maken we op dat we hiermee door moeten gaan. Het geeft ook frisse energie om aan iets nieuws te bouwen en wellicht is het ook straks, als we weer terug zijn in het nieuwe normaal, van toegevoegde waarde.”

Dit concept kan ook uitgevoerd worden met andere kunstdisciplines zoals een studiobezoek bij een muzikant, fotograaf of danser en een ontmoeting met een schrijver. Scholen die interesse hebben kunnen contact opnemen met SKVR via onderwijs@skvr.nl. Wij nemen zo snel mogelijk contact op en stemmen met jou af waar behoefte aan is.

Website kunstenaars
http://maurikstomps.nl/
http://www.nieldevries.com/
http://margresteensma.com/
http://luciehavel.nl/index.html