Radio maken bovenop de actualiteit

Schrijven

De gemeenteraadsverkiezingen komen er aan.

Daar wil Maria Teresa Snelders, docent Burgerschap op het Zadkine, aandacht aan besteden in haar klassen. Ze kiest voor de lessenserie Chicks and the city- Radiomaken ism Radio Rijnmond. Daarin leren de studenten alle facetten van het maken van een radioprogramma: van redactievergadering tot opname. Het eindproduct is een live radio-uitzending bij Chicks and the City op Radio Rijnmond onder leiding van presentator en docent Natasja Morales (een uitzending op school die live wordt gestreamd is ook mogelijk).

21ste-eeuws vaardigheden
De eerste groep meiden van de opleiding tot schoonheidsspecialiste (niveau 4) kiest Genderneutraliteit als onderwerp voor hun uitzending. “Wat mij aanspreekt in deze lessenserie is dat de studenten zowel inhoudelijk als praktisch werken,” legt Maria Theresa haar keuze uit. “Ze moeten nadenken over een sociaal-maatschappelijk of politiek onderwerp en daar onderzoek naar doen, vragen verzinnen en uiteindelijk een goed gesprek voeren. Ondertussen komt daar natuurlijk van alles bij kijken. Ze werken samen, moeten plannen, organiseren, zichzelf presenteren, improviseren als er iets misgaat en dragen met elkaar de verantwoordelijkheid om iets goeds neer te zetten. Eigenlijk komen alle 21ste -eeuwse vaardigheden aan bod. Daarnaast komen ook kritische denkvaardigheden aan bod. Ze moeten zich kunnen verplaatsen in een ander of in een ander standpunt.”

Radio uitzending
Voor de uitzending bij Radio Rijnmond krijgt iedere student een duidelijk taak: presenteren, regie, techniek en het verzorgen van de livestream op facebook. Een van de presentators werd plotseling ziek en de groep wijst een andere student unaniem aan als haar vervangster. De student vond het erg spannend. In de studio zitten gasten Gert Jan Verboom, adviseur LHBTI bij Humanitas en transgender Fiona. Het gesprek met haar lijkt van tevoren spannend: “Is ze nou een meisje of een jongen? En zijn deze vragen niet te brutaal”, klinkt het tijdens de doorloop voor de uitzending. Als er tijdens de uitzending een kijkersvraag binnenkomt naar de jongensnaam van Fiona en zij weigert daarop in te gaan is het echt even schakelen voor de presentators. Maar het gesprek verloopt steeds soepeler en na afloop is de voldoening groot. “Ik heb echt zo veel geleerd,” roept de student uit met rode konen van de inspanning. “Vooral het doorvragen als iemand iets vertelt vond ik best lastig. En wat betreft de acceptatie van transgenders moet er nog heel veel gebeuren!” Fiona bedankt de meiden dat ze voor dit onderwerp hebben gekozen en is blij dat ze haar verhaal heeft mogen delen.

Op dit moment biedt SKVR Chicks and the City aan als lessenserie. Vanaf april kunnen scholen ook kiezen voor de workshop. Op de hoogte blijven over de nieuwste workshops en lessenseries? Meld u nu aan voor de nieuwsbrief.

De uitzending die de meiden van Zadkine maakten is hier terug te luisteren: Chicks and the city