Laboratorium studenten Techniekcollege stappen uit hun comfortzone

Jessy Artsen, docent en burgerschap coördinator bij het Techniekcollege, vindt cultuureducatie belangrijk voor de brede ontwikkeling van haar studenten. 

“Bij studenten die voor een loopbaan in een laboratorium kiezen zijn de sociale vaardigheden vaak een puntje waar aan gewerkt moet worden,” lacht Jessy Artsen, docent Allround Laborant en Loopbaan en burgerschap coördinator bij het Techniekcollege , een samenwerking tussen Albeda en Zadkine. Ze vindt het belangrijk dat studenten zich breed ontwikkelen zodat ze na hun opleiding goed voorbereid zijn op een zelfstandig leven. Daarom organiseert ze een keer per jaar een week vol activiteiten waarin de studenten van alle aspecten van Loopbaanontwikkeling en Burgerschap iets meekrijgen. Kunst en cultuur zijn daarin een prominent onderdeel. “Deze studenten hebben van huis uit vaak weinig extra’s meegekregen. De SKVR kennen ze niet, ze zijn vaak buiten de stad opgegroeid en in een museum zijn de meesten nog nooit geweest. Hier komen ze in aanraking met dingen die ze nog nooit hebben gedaan. Ik zie dat dat ze aan het denken zet.”

Samenwerking met SKVR
Het programma stelde ze dit jaar voor de derde keer samen. “Het eerste jaar zat ik zelf nog te zoeken op de website. En uit de nieuwsbrief van SKVR haal ik ook vaak ideeën.” Sinds vorig jaar komt ze voor de voorbereiding “gezellig naar SKVR.” Daar denkt haar contactpersoon, Laura Goedee, met haar mee. “We letten op drie dingen: wat vinden de studenten leuk? Wat sluit aan bij de verplichte thema’s van Burgerschap en LOB en wat speelt in op de actualiteit?”

Reacties van studenten
In die eerste categorie staat pottenbakken dit jaar met stip op één. Maar ook bij de andere workshops ziet Jessy mooie dingen gebeuren. “De studenten zijn zelf vaak verbaasd over wat ze blijken te kunnen. Ze ziet studenten die in het klaslokaal wat teruggetrokken kunnen zijn “uit hun comfortzone stappen” tijdens de workshops. Ze komen enthousiast naar me toe met een zelfgemaakt filmpje of staan bijna met  ongeloof in het Engels een eigen Spoken Word gedicht voor te dragen. Hun zelfvertrouwen groeit en hun horizon verbreedt zich. Door de reacties van de studenten ga ik hier mee door.”

Enthousiasmeren
Ondertussen is ze haar collega’s bij de andere afdelingen ook al aan het enthousiasmeren. “Ze willen vaak Burgerschapslessen op school verzorgen maar die studenten moet er juist even uit. Hier bij SKVR is het echt een uitje voor ze.”

Heeft uw school ook interesse in een workshopdag bij SKVR? Wij helpen u graag bij het samenstellen van het programma.

Maak een afspraak met een van onze medewerkers voor een vrijblijvend advies.


Ga direct naar onze contactpagina.