Fysiek en mentaal sterker door dans

Dans

We spraken met Sheree Lenting, die voor SKVR in het voortgezet onderwijs in de programma's KunstID, Challenge 010 en het buitenschoolse programma Make You Move werkt.

“Van dansen wordt je zowel fysiek als mentaal gezonder,” weet Sheree Lenting. Ze is dansdocent en choreograaf. Voor SKVR werkt ze in het voortgezet onderwijs in de programma’s KunstID, Challenge 010 en het buitenschoolse programma Make You Move.

“Ik laat mijn leerlingen ervaren dat dans, naast uiteraard een artistieke uiting, ook echt sport is. We beginnen de les vaak met bootcamp. We sprinten, voeren jumping jacks uit en doen push ups.” Ze schat dat ongeveer de helft van haar klassen bestaat uit jongeren die al sportief actief zijn. “Maar veel jongeren doen helemaal niets aan beweging na schooltijd.”

Omgang
Sheree werkt graag met jongeren. “Al tijdens mijn opleiding merkte ik dat ik goed met ze om kan gaan. Ik krijg ze snel mee in de les. Respect staat bij mij op één. Ik vind het belangrijk dat leerlingen elkaar helpen in de les. Pesten is bij mij echt niet aan de orde. Dan hebben ze echt een pittige aan mij,” lacht ze, “maar eigenlijk komt het gewoon nauwelijks voor in mijn lessen.”
Op de vraag hoe ze dat voor elkaar krijgt zegt ze: “Ik zorg dat ik hun taal spreek.” En dat bedoelt ze zowel letterlijk als figuurlijk. “Ik werk veel met multiculturele klassen. Zelf heb ik veel gereisd dus ik heb kennis van andere culturen en ik heb zelf een Surinaamse achtergrond. Van elke taal spreek ik minstens twee woorden. Daarmee maak ik connectie. En dans is zelf natuurlijk ook een taal. Voor leerlingen in een ISK (internationale schakelklas) is het vaak het enige expressiemiddel waar ze over beschikken.”

Motivatie
“Van niets iets maken.” Dat is haar drijfveer. “Aan het begin van het schooljaar ontmoet ik steeds weer nieuwe leerlingen die soms echt bij nul moeten beginnen in de dans. Dat ik ze vervolgens zie groeien en ontwikkelen geeft me echt voldoening.” Dans is wat Sheree betreft een middel om veel bredere doelen te bereiken. “Leerlingen krijgen zelfvertrouwen, durven zich te uiten, leren samen werken en denken na over hun sterke en zwakke punten. Ik maak mijn leerlingen er bewust van dat ze daar ook wat aan hebben als ze straks moeten solliciteren.”

Maar het allerfijnste is misschien nog wel dat ze zelf bijna net zo veel leert van haar leerlingen. ““Each one teach one” is een gevleugelde uitspraak uit de hip hop scene. Iedereen leert van elkaar. De jongeren houden me scherp op bijvoorbeeld het vlak van muziek maar soms ook met nieuwe dansmoves.” En dat zorgt er dan weer voor dat Sheree elke keer weer met veel plezier naar de scholen gaat.

Heeft uw school ook interesse in workshops van SKVR? Wij helpen u graag bij het samenstellen van het programma.

Maak een afspraak met een van onze medewerkers voor een vrijblijvend advies.
Ga direct naar de contactpagina.