Dompel uw leerlingen onder in de wereld van Hiphop

Algemeen zwart

Drie Q&A's over het nieuwe programma Hiphop Experience.

Wat is Hiphop Experience?
Tijdens de Hiphop Experience ervaren leerlingen Hiphop van alle kanten. Het is een dagdeel vullend programma dat plaatsvindt op school. Het begint met een dynamische voorstelling waarin professionele dansers en rappers de leerlingen meevoeren in de ontstaansgeschiedenis van Hiphop. Van New Yorkse blockparties in the 80’s tot de Rotterdamse danser Timor en artiesten als Winne en Broederliefde. Alle facetten komen aan bod. Leerlingen worden uitgenodigd om te ontdekken wat Hiphop anno nu betekent voor de stad en voor zichzelf.

Na de voorstelling, die een klein half uur duurt, gaan de leerlingen met dezelfde energie verder in een workshop rap, spoken word of één van de dansworkshops. De workshops worden gegeven door de performers die de leerlingen in de voorstelling hebben leren kennen. In anderhalf uur werken de leerlingen naar een eigen performance toe die ze aan het slot van het programma aan elkaar laten zien in de aula.

Wat maakt het bijzonder?
Hiphop Experience is ontwikkeld door Rotterdamse artiesten uit de Hip Hop scene onder begeleiding van SKVR muziek coördinator Hanna Tollenaar. Vanuit Muziek is Rass King betrokken. Muziek is alles voor hem: “In het begin was er het woord. Voor mij is dat woord muziek.” Deze voormalig winnaar van de Music Matters Award is nu vooral actief als producer van o.a. Winne. Daarnaast doet rapper Excellent mee. Zijn motivatie? "Ik wil Hiphop kennis en kunst over brengen in de puurste vorm, back 2 the basics." Hij is oprichter, host en jury van de PunchOutBattles die al jarenlang een springplank voor jong raptalent vormen. De dans wordt verzorgd door Karim el Maslouhi, Steven Lima (Poparazzi) en Shirley Emanuelson. Ze vertegenwoordigen allemaal een andere stroming binnen de Hiphop en geven hun workshops vanuit hun eigen visie en overtuiging vorm. Op die manier hebben we een product ontwikkeld dat zowel aansluit bij de belevingswereld van jongeren en tegemoetkomt aan de wens van scholen om in korte tijd kennis te maken met verschillende kunstdisciplines op zowel een actieve als receptieve manier. De docenten kennen de jongeren goed. Met hun muziekkeuze en door het inzetten van hun eigen kennis hebben ze een voorstelling van nu gemaakt. Met interactieve onderdelen waarin leerlingen kunnen participeren en met een quiz waarmee we de leerlingen extra proberen te betrekken bij de voorstelling.

Voor wie is dit interessant?
Hiphop Experience is interessant voor scholen die hun leerlingen in korte tijd willen laten kennis maken met verschillende kunstdisciplines. Het programma bevat zowel actieve als receptieve onderdelen en is eventueel uit te breiden met andere disciplines. Dit maakt het goed inzetbaar als CKV project. Daarnaast is het programma efficiënt in te zetten. Er kunnen meerdere groepen tegelijk deelnemen aan het programma en het vindt plaats op school.
Voor de leerlingen zal Hiphop Experience aan aansprekend programma zijn, dat dicht bij hun belevingswereld ligt en met docenten die kunnen fungeren als rolmodellen.