Netwerk Filmeducatie Rotterdam presenteert: Toekomstbeeld
Op woensdagavond 23 oktober 2024 organiseert het Netwerk Film- en Media-educatie Rotterdam (NFMR) een avond vol creativiteit en maatschappelijk relevante thema’s waarin leraren en onderwijsprofessionals uit het PO, VO, SO en MBO de mogelijkheden van mediakunst en filmeducatie kunnen ervaren.
Tijdens deze eerste editie richten we onze blik op de toekomst. Hoe integreer je film en mediakunst in een creatieve les? Hoe ga je het gesprek aan over uiteenlopende toekomstperspectieven? En hoe kun je jongeren kritisch leren kijken naar een snel veranderende wereld? In de verschillende workshops krijg je ruimte om te denken, te doen en te ervaren.
Doe mee aan verschillende workshops en laat je inspireren door enthousiaste studenten, makers, educatoren en andere leden vanuit het Rotterdamse Film- en Medianetwerk. Na de plenaire opening kun je een van de vijf workshops volgen, of deelnemen aan een bijeenkomst deskundigheidsbevordering voor film moderatoren en workshopleiders in de kunsteducatie. Aan het einde van de avond geven we de vloer aan mbo-studenten om samen met hen terug te blikken op de avond en vooruit te kijken naar een utopische toekomst.
Keynotespreker: Aaron Mirck
Aaron Mirck is een expert op het gebied van technologie en de impact ervan op de maatschappij en het onderwijs. Samen met Aaron voeren we een filosofisch gesprek over de toekomst van menselijke en artificiële creativiteit.
Programma
Het programma ziet er als volgt uit:
17:00 - Inloop met een soepje en een drankje
18:00 - Welkom & keynote Aaron Mirck
19:00 - Workshops + deskundigheidsbevordering
20:00 - Nagesprek met mbo-studenten
20:30 - De bar is open
Inhoud keynote en workshops
De workshops worden georganiseerd door International Film Festival Rotterdam (IFFR), LantarenVenster (LV), Digital Playground (DP), Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR), Watch that Sound (WTS), Nederlands Fotomuseum (NFM) en Kenniscentrum Cultuuronderwijs Rotterdam (KCR).
Keynote: De toekomst is een werkwoord (plenair) door Aaron Mirck
Workshops voor leerkrachten, coördinatoren en (kunstvak)docenten uit PO, VO en MBO
- Van beeld naar dialoog door NFM x IFFR x LV
Ontdek hoe je met behulp van beelden en media betekenisvolle gesprekken kan voeren met je leerlingen over onderwerpen als identiteit, toekomstperspectieven en persoonlijke ervaringen. Interessant voor alle onderwijsvormen.
- Rebellie en het ongeziene door DP x SKVR
Altijd al eens aan een seance willen deelnemen? In deze workshop roepen we met film en media een toekomstbeeld op rond het thema burgerschap. Maak je klaar voor een sessie waarin het ongehoorde en het ongeziene tegenover een braaf perspectief op de toekomst staan. Interessant voor het vo en mbo.
- Lost in space door DP x SKVR x LV
Start met een audiovisuele ervaring en duik in een potpourri van 'immersive' media. Treed buiten de kaders van het klassieke scherm en ontdek de mogelijkheden van 360°, VR, AR en games voor jouw lespraktijk. Interessant voor het po (bovenbouw), vo en mbo.
- Photo soundscapes + Listen with your eyes door WTS x NFM x IFFR
Ervaar hoe je foto’s tot leven kunt brengen met geluid! Door middel van Visual Thinking Strategies leer je hoe je met jouw leerlingen naar beelden kunt kijken. Daarna ontdek je hoe leerlingen hun blik op het beeld kunnen omzetten naar geluiden.
Of Listen With Your Eyes ... ga aan de slag met je oren en ogen in deze interactieve sessie. Door te beleven ontdek je meer over de connectie tussen beeld en geluid. Interessant voor het po en so.
Speciaal voor workshop begeleiders en film moderatoren
- Deskundigheidsbevordering door KCR Academie
Hoe help je jongeren hun persoonlijke visie te verbeelden en te verwoorden? Hoe leer je de denkbeelden van een ander te doorgronden? In deze workshop krijg je concrete handvatten voor het scheppen van een veilige omgeving en het voeren van een geestverruimende dialoog.
Inschrijven
Via dit formulier van Filmhub Zuid-Holland kun je je inschrijven voor deze avond
Weet je nog niet zeker of je kunt komen? Je hebt nog tot en met 17 oktober om je in te schrijven. Deel deze uitnodiging dan ook vooral met je onderwijscollega’s!
Het Netwerk Filmeducatie Rotterdam
Rotterdam heeft een sterk en gevarieerd aanbod op het gebied van van film- en media-educatie. Er is een divers samengesteld landschap van partners uit de stad, die verschillende expertise en ervaring in huis hebben en het onderwijs vanuit een breed spectrum bedienen.
Binnen het Netwerk Filmeducatie Rotterdam trekken deze partners gezamenlijk op om alle scholen Rotterdam en de regio zo goed mogelijk te bedienen. We werken nauw samen om aanbod met elkaar af te stemmen en expertise uit te wisselen. Sinds de oprichting van het netwerk zijn er nieuwe educatieve programma’s ontwikkeld.
De doelstellingen van het netwerk zijn:
- Inzichtelijk maken van aanbod van de verschillende aanbieders in de regio Rotterdam
- Inspireren, informeren en begeleiden van scholen en docenten om film- en media-educatie in het curriculum op te nemen
- Verbinding leggen tussen onderwijs in de regio en Netwerk Filmeducatie Rotterdam, onder andere via steunpunten en passend binnen lokaal beleid
- Het versterken van de lijn van binnenschools naar buitenschools, gekoppeld aan bestaande en nieuwe initiatieven en partnerschappen
- Uitbreiden van het aanbod voor specifieke doelgroepen (waaronder speciaal onderwijs, praktijkonderwijs, VMBO en MBO)
- Verbindingen zoeken om regionaal vervoer beschikbaar te maken (bijvoorbeeld met regelingen als Buzz010 binnen Rotterdam)
Partners: IFFR, Lantaren Venster, Nederlands Fotomuseum, Watch That Sound, Digital Playground en SKVR ism. Filmhub Zuid-Holland en Kenniscentrum Rotterdam