Wijkverkenners

  • Jongeren vinden en verbinden aan actieve cultuurbeoefening 
  • Linken aan het netwerk van lokale culturele aanbieders
  • Creëren perspectief voor talentontwikkeling 
  • Bouwen aan een duurzame culturele infrastructuur in de wijken
     

Als rolmodel weet de wijkverkenner de connectie met jongeren te maken en hun behoeftes te vertalen. Vervolgens zoekt de wijkverkenner de samenwerking met partners in de buurt. Van lokale culturele organisaties tot zelfstandige kunstenaars en artiesten. En ook met instellingen uit andere domeinen. Hieruit ontstaan kleine projecten waarin de jongeren zelf eigenaarschap hebben en waarin ze van elkaar leren. 

Vaak ontwikkelen ze zich naar een rol waarin zij op hun beurt iets voor andere jongeren kunnen betekenen. Hierdoor ontstaat een circulair proces: oud-deelnemers geven nu zelf workshops, ontwikkelen trainingen of werken mee achter de schermen bij producties.

Veel jongeren groeien op met ongelijke kansen en is actieve cultuurbeoefening (nog) niet vanzelfsprekend. De interesse is er wel maar de onbekendheid met het aanbod is groot. 
Onze wijkverkenners zijn daarom actief in de wijken waar nog weinig culturele infrastructuur is en waar de sociale opgaven met betrekking tot jongeren groot zijn. 

Met actieve kunstbeoefening leveren zij een positieve bijdrage. Dat doen ze vooral door jongeren eigenaarschap te geven over kleine projecten die zij voor hun eigen wijk organiseren. Jongeren ontdekken hun talent, pakken hun verantwoordelijkheid en werken samen. Met partners in onderwijs, welzijn, zorg, sport en veiligheid. 

Zo creëren we met partners perspectief voor talentontwikkeling en de toekomst van jongeren.

Wijkverkenner Gerson Bouman

Gerson Bouman
Wijkverkenner in Hoogvliet

Contactgegevens: g.bouman@skvr.nl

Gerson Bouman is de wijkverkenner is Hoogvliet. Hij kent de wijk als zijn broekzak, want hij is er opgegroeid. Extra mooi dat hij zich nu in kan zetten voor de jongeren in deze wijk. “Ik heb zelf als jongere ervaren hoe belangrijk het is als iemand je op het juiste moment een zetje geeft”. Inmiddels heeft Gerson onder de artiestennaam Gerson Rafael een bloeiende carrière als muzikant, acteur en danser. En hij heeft een eigen gym waar hij traint met jongeren uit het gespecialiseerd onderwijs en personal training verzorgt. Radiozender FunX riep hem onlangs uit tot een van de vijf meest veelbelovende artiesten in het genre R&B. “Daardoor kan ik een rolmodel zijn voor de jongeren in Hoogvliet. Ze nemen eerder iets van mij aan doordat wat ik bereik”. 

Gerson heeft veel contact met partners in de wijk, zoals cultuurregisseur Annet Schipper van Cultuur Concreet. Met de Bibliotheek start binnenkort een mooie samenwerking rondom het Meemaakpodium: “Dit wordt een podium waar wijkbewoners zelf kunnen programmeren. Dat biedt echt kansen want de wijk mag wel wat bruisender worden op cultureel gebied. Het is ook een goede plek van waaruit ik kan werken en op een laagdrempelige manier met jongeren in contact kan komen.”

De eerste ervaring van jongeren met actieve cultuurbeoefening moet positief zijn, beseft Gerson.“Want als het dan niet leuk is, ben je ze meteen weer kwijt”. Daarom leert hij jongeren om zich te focussen op het proces. “Je hoeft niet meteen met een perfecte act op het podium te staan. Dat kost tijd. Maar met al die kleine steentjes die je verzamelt, bouw je uiteindelijk wel een mooie villa”. 

Je kunt Gerson wakker maken voor Japanse anime en als je hem meeneemt op reis.


 

Wijkverkenner Jorrit de Jong

Jorrit de Jong
Wijkverkenner in IJsselmonde en de Beverwaard

Contactgegevens: j.de.jong@skvr.nl

Jorrit is begin dit jaar gestart als wijkverkenner en zit nog in de verkennende fase. Dat betekent veel onderzoek naar partijen in de wijk en gesprekjes met jongeren. “Dat gaat langzaam maar goed.” 
Je kunt hem benaderen voor alles in deze wijken en vooral voor het opzetten van duurzame initiatieven met jongeren in de wijk. Hij heeft gemerkt dat jongeren veel binnen zitten, wat mede komt doordat de sfeer op straat niet als veilig ervaren wordt. “Er zijn hier veel grote uitdagingen: armoede, criminaliteit maar ook heel veel creativiteit. Actieve cultuurbeoefening is een middel om hier een positieve bijdrage te leveren.”

Jorrit heeft al waardevolle contacten gelegd met het Buurtsteunpunt van het Leger des Heils, SOL in het Huis van de wijk en met House of Hope. “Daar bevinden zich gemeenschappen waar ik bij aan kan sluiten. En samen komen we dan tot nieuwe projecten. Zo gaat de SummerJam dit keer plaatsvinden bij het Buurtsteunpunt en dat is dan weer onderdeel van hun eigen activiteiten. 

Zelf is Jorrit een creatieve duizendpoot. Hij maakt alternatieve soulmuziek, speelt gitaar, zingtdoet aan spoken word, schrijft, fotografeert en maakt films. 

Je kunt hem ’s nachts wakker maken voor nieuw muziekgadgets.


 

Wijkverkenner Jason Steba

Jason Steba
Wijkverkenner in Oost: Ommoord, Oosterflank en binnenkort ook Zevenkamp en Nesselande

Contactgegevens: j.steba@skvr.nl

Jason is vanaf het begin betrokken als wijkverkenner. Hij zit in de fase van het faciliteren en legt duurzame verbindingen met partners. Zijn focus ligt uiteraard bij jongeren en actieve cultuurbeoefening. Daarin zoekt hij naar onderscheidende projecten en vindt hij het een mooie uitdaging om jongeren te helpen om verder te denken dan de voor de hand liggende activiteiten. 

Hij heeft een flink netwerk in Oost. “De gemeente weet mij inmiddels goed te vinden en betrekt mij bij ontwikkelingen in de wijk. Eens per maand neem ik deel aan de Cultuurtafel met de wijknetwerker, de wijkregisseur, Cultuur Concreet, KCR en SKVR. We delen waar we mee bezig zijn, onderzoeken wat we samen kunnen doen en waar we elkaar kunnen versterken. Ik werk ook graag samen met ondernemers. Zij weten vaak goed wat er gaande is in de wijk.” 

Zelf is Jason ook een behoorlijk ondernemend type. Naast zijn wijkverkennerschap, is hij ondernemer, coordinator van de SKVR Brassbandschool en speelt hij trompet in de Antilliaanse band Cache Royal. 

Je kunt hem wakker maken voor een optreden in het buitenland, vooral op plekken die hij nog niet heeft gezien. “Er gaat niets boven het delen van mijn passie voor muziek met een internationaal publiek en het ontdekken van nieuwe culturen en locaties terwijl ik mijn kunst uitvoer.”


 

Wijkverkenner Luc Beek

Luc Beek
Wijkverkenner op Zuid en in West

Contactgegevens: l.beek@skvr.nl

Luc Beek is wijkverkenner op Zuid (Hillesluis, Bloemhof en Vreewijk en in West (Bospolder-Tussendijken). “Wij willen in deze focusgebieden een positieve bijdrage leveren. Ook weten jongeren het aanbod aan actieve cultuurbeoefening in de wijk niet altijd te vinden, terwijl er veel toffe initiatieven zijn”, weet Luc. “Door samen met jongeren, lokale culturele partijen en welzijnsaanbieders projecten met toegevoegde waarde op te zetten bieden we perspectief. We proberen jongeren eigenaarschap te geven en rolmodellen te creëren, zodat zij als ‘cultuurambassadeurs’ andere jongeren aantrekken.”

Om die jongeren te bereiken is Luc zo veel mogelijk op straat om het gesprek aan te gaan. Dat doet hij samen met organisaties uit de wijk die al een band met de jongeren hebben opgebouwd. Daaruit ontstaan soms ook nieuwe samenwerkingen. “Met Toetie da Silva, jongerenwerker bij WMO Radar in Delfshaven, raakte ik in gesprek met jongeren op het Bospolderplein. Zij wilden graag een podcastserie maken. Daar gaan we in september samen mee aan de slag. Ik zorg voor de podcastbox, WMO-radar stelt de jongerenhub beschikbaar. We helpen deze jongeren op weg met de bedoeling dat ze het uiteindelijk zelf verder op kunnen pakken.”

Luc heeft Leisure & eventmanagement op de Hogeschool Rotterdam gestudeerd en is sterk in het organiseren en produceren van projecten. Jongerencultuur heeft zijn speciale interesse en daarbij kiest hij vaak voor een sociaal-maatschappelijke insteek. Zijn afstudeerproject deed hij bij Skatepark Pier15 in Breda. Daar bracht hij jongerencultuur onder de aandacht bij de gemeente via een evenement waar kunst, skateboarden en muziek centraal stonden. 

In zijn vrije tijd is Luc DJ. Je kunt hem wakker maken voor oude house en techno muziek. Of om te gaan skateboarden door de stad. “Het Skatepark op de Blaak is de beste plek, maar eigenlijk leent de hele stad zich er goed voor.”

Welke impact maken wijkverkenners op jongeren in de wijken? Op initiatief van Quardin en SKVR brachten jonge makers hun visie in beeld via de documentaire: Tussen Staat en Straat.

Jongeren vertellen in de docu dat de wijkverkenners hen toegang geven tot een sociaal en creatief netwerk waar ze op terug kunnen vallen. Hierdoor krijgen zij kansen om zich te ontwikkelen, bij te dragen aan een duurzame programmering in de wijk en onderdeel te worden van de culturele infrastructuur in de buurt. 

Judas Bos is de regisseur. 
De première was op 5 september 2023 in het Bibliotheektheater in Rotterdam. Na afloop kreeg Judah veel complimenten.

Bekijk de documentaire👇

SKVR voerde vanaf 2021 drie wijkverkennerspilots uit met drie verschillende partners: Quardin, Team Toekomst en Talentz Skool naar de faciliterende rol van SKVR in de bestaande wijkinfrastructuur. Gemeente Rotterdam vroeg Significant Public deze 3 pilots te evalueren. 
Significant Public deed onderzoek en richtte zich op deze vragen:

  1. Hoe geeft SKVR invulling aan de herpositionering in de wijken en de netwerkfunctie?
  2. Welke rol kan SKVR hebben in de mogelijke modellen op het gebied van samenwerking/partnerschap in het lokale culturele ecosysteem?
  3. Welke mogelijke samenwerkingsmodellen zijn er rondom kunst en cultuur in de wijken van Rotterdam, aan de hand van de uitgevoerde pilots?

De conclusies uit het Evaluatieonderzoek rol van SKVR in de Rotterdamse wijken zijn positief.

‘…Er is een stevig fundament voor succesvolle samenwerkingen binnen de drie pilots. Ieder van de verschillende pilotvormen draagt bij aan het bevorderen van cultuureducatie en -participatie. Voor nieuwe samenwerkingen om wijkgericht cultuurparticipatie te bevorderen adviseren wij rekening te houden met een aantal gemeenschappelijke elementen uit de pilots. Ten eerste hebben wij geconcludeerd dat de wijkverkenner/linknetwerker ‘dicht op de doelgroep zit’ en bij voorkeur een netwerk in de wijk heeft. Ten tweede is de vraaggerichte aanpak een werkzaam element. Tot slot kost het tijd om vertrouwen te winnen bij de doelgroep en vertrouwen te krijgen tussen samenwerkingspartners onderling…’

Met toestemming publiceren wij pagina’s 16 t/m 21 uit het evaluatierapport. Lees hier de conclusies, de aandachtspunten en de overstijgende beschouwing. 

Neem contact op

Samenwerken met onze wijkverkenners? In gesprek over kansen creëren voor jongeren in de wijken? Natasja gaat graag met je in gesprek. 

Bel: 010-2718407 
Mail: n.morales@skvr.nl