Maak kennis met docent Ralph van Meijgaard

Beeldende kunst

Deze week stellen we een aantal docenten beeldende kunst aan je voor! Vandaag is dat Ralph van Meijgaard. 

Iedere maandagmiddag en dinsdagavond geeft hij de cursus ‘schilderen en beeldconstructie’ bij SKVR. Naast zijn docentschap is hij ook volop actief als kunstenaar.

Door de ogen van Ralph van Meijgaard 
Uit een wereld vol signalen neemt Ralph een vorm als aanleiding voor een schilderij. Dat kan een pictogram zijn, de vorm van een gebruiksvoorwerp of een vorm uit de natuur. Hij zoekt daarna intuïtief de potentie van de vorm. Al schetsend wordt die vorm aangepast, vereenvoudigd, vervormd en gevarieerd.

Vormen worden verdubbeld, gespiegeld en kunnen later gesampled worden voor een volgend schilderij. Ze kunnen verworden tot een structuur die een achtergrond wordt. Zo is er inmiddels een heel arsenaal aan vormen dat in series wordt gebruikt. Series die elkaar kunnen overlappen. Zo kan een vorm uit de ene serie in een andere serie opduiken.

Een tussenwereld; Is het een ijsje?
De beelden uit de realiteit worden van hun dwingende eenduidigheid ontdaan. Er komt een nieuwe realiteit die mysterieus en ongrijpbaar is; een tussenwereld. Is die bepaalde vorm die vaak voorkomt een ijsje? Is het een handgranaat? Het is iets op een stokje, in ieder geval iets dat de illusie wekt dat je het kunt oppakken. Maar het valt ook uit elkaar. Er lijken zich moleculen af te splitsen.

Een pictogram van figuurtjes op een roltrap leidde tot een serie werken, Escalator. De kleinere schilderijen uit deze serie zijn enkelvoudig. In de grotere werken wordt een relatie tussen de verschillende vormen uitgediept.

Uiteindelijk schuift het schilderij de wereld weer in. Daar komt het bekend voor, maar het blijkt onbekend. Het vergt een scherpere concentratie, meer tijd en laat de kijker vrij om een eigen parcours te volgen. Het zit overal tussenin. Het is ongrijpbaar maar het is er wel. Het nodigt de kijker uit om net als de schilder nieuwsgierig in de wereld te staan.

Escalator 2014 (200x160 cm) 

Escalator 2014

Escalator viral 2016 (125x200 cm)

Escalator viral 2016