Een kijkje bij.. portret- en modelfotografie

Fotografie & Media

Kabels, lampen en een hoop geflits. In Studio 2.1 staan vijf cursisten met hun camera in de aanslag om model Alina creatief én scherp vast te leggen. Vanavond nemen we een kijkje bij de cursus Portret- en modelfotografie van docent Henk Pasman.

Er wordt gelachen in de studio, cursiste Leonie laat een opname zien aan Alina. Ze knikt instemmend. ‘We werken veel met improvisatie in deze cursus', vertelt Henk Pasman, 'ik laat zien met welke instellingen je wat kunt bereiken en daarna gaan de cursisten in duo's of alleen aan de slag met het model.' Waar sommige cursisten het model haar gang laten gaan in bewegingen, zijn er ook fotografen (in spe) die duidelijke aanwijzingen geven en al een beeld hebben van hun uiteindelijke plaatje.

In de cursus komen theorie en praktijk samen. 'We gaan in deze basiscursus aan de slag met verschillende soorten licht (hard en zacht), uitlichten en lichtmeten. Ook het regisseren van het model komt aan bod. Ik laat de cursisten ervaren wat ik vertel, zo leer je het beste.' Wat opvalt is dat de cursisten de studio al goed kennen, lampen worden in positie gebracht en op de juiste lichtsterkte ingesteld. Dit is toch een basiscursus? Henk: 'Ja, dit is de basis. In de eerste les beginnen we echt bij het begin van portret- en modelfotograferen, maar door zelf de set op te bouwen en vooral veel te doen leer je snel.' Camerakennis is wel vereist, 'de termen ISO, diafragma en sluitertijd moet je onder de knie hebben.'

Ondertussen hebben alle cursisten gefotografeerd met verschillende lichtbronnen en poses. Dan wordt er geopperd om met fietslampjes en sluitertijd te experimenteren. Iedereen begint driftig in zijn tassen te zoeken. Het licht in de studio gaat weer uit en de cursisten stellen zich op voor deze nieuwe uitdaging.

Foto uit de cursus Portret- en modelfotografie. Fotograaf: Albert, model: Alina.

Kijk op www.skvr.nl/fotografie voor al onze fotografiecursussen.