'De kunst van het creëren maakt me vrij'

Mode & Design

Elke cursist heeft zo zijn eigen verhaal. We namen een kijkje bij de cursus 'Mode, ontwerpen en uitvoeren' en spraken cursist Bethe Alkemade.

Bethe Alkemade startte twee jaar geleden met de cursus ‘Mode, ontwerpen en uitvoeren’ bij SKVR van Marion Daniels. “In mijn werk als consultant ben ik vooral bezig met hoofd en hart. Toen ik minder ben gaan werken, wilde ik mezelf meer uitdagen op creatief vlak.”

En uitdagen deed ze. Bethe wilde aan een collectie werken, het echte ontwerpwerk. Ze liet zich inspireren door trappen en maakte twee stukken. "Het is pret-a-porter met een haute couture-element. Het is kunst. En als je de kunst weghaalt, kun je het dragen."

Bethe Alkemade in de cape uit de Stairs collectie
Bethe Alkemade

De bontgekleurde cape spat van de foto af. Wie goed kijkt herkent de beroemdste trappen van Zuid-Amerika: de Escadaria Selarón. "De inspiratie komt uit verschillende landen, tijden, maar ook uit de natuur. Ik ben al bezig met een stuk geïnspireerd op de wenteltrap-plant.'' De cursus brengt haar verder wanneer ze vastloopt, docent Marion heeft daar een grote rol in: “Ze kijkt mee, is kritisch en geeft je net dat duwtje dat je nodig hebt. Hoe ze dat doet? Door jou na te laten denken, als je vastloopt. Ze daagt uit en prikkelt.’’

De kunst en het creëren, daarbij voelt Bethe zich vrij. Bezig zijn met je hart en je handen, dat staat voorop. “Als ik had kunnen lassen, was ik misschien wel iets met meubels gaan doen. Maar omdat ik al op jonge leeftijd leerde naaien, was deze cursus een logische stap.” In februari volgt ze de cursus opnieuw en gaat ze verder met de collectie. “Ik heb er nog geen plannen mee, ik wil het open laten. Het gevaar om er een bedrijf mee te starten en er dan toch weer werk van te maken ligt op de loer. Ik wil juist vrij blijven.”

 

Geïnspireerd door het verhaal van Bethe? Kijk op skvr.nl/inspiratie voor een cursus die bij jou past.