Analoge Fotografie: de Basis (10 lessen)

Maak jij graag mooie foto’s? Wil jij weten hoe die oude fotocamera werkt? En lijkt het je wel wat om met chemie, fotopapier en vergroters aan de slag te gaan in een donkere kamer? Dan is de basiscursus analoge fotografie echt wat voor jou. Na de cursus maak je mooiere foto's, weet je hoe je camera werkt en kun je zelfstandig ontwikkelen en afdrukken in de doka.

Prijs voor 10 les(sen)

t/m 20 jaar
€ 227,00
vanaf 21 jaar
€ 343,00
  • Cursus
  • Niveau: Alle niveaus
  • Leeftijd: 18 t/m 99 jaar

Deze cursus kun je op onderstaande locatie(s) en tijd(en) volgen

Donderdag
19:00 - 21:30 uur
09-02-23 t/m 20-04-23
Mark van Hattem

Tijdens deze cursus leer je de basis van de zwart-wit analoge fotografie. Aan het eind van de cursus begrijp je hoe je camera denkt, je kunt zelf je film ontwikkelen en een mooie afdruk op papier maken. De docent behandelt de basisprincipes van fotografie aan de hand van bekende fotografen. Onderwerpen als compositie en zeggingskracht worden besproken aan de hand van de foto’s die jij en je medecursisten hebben gemaakt en opdrachten die in de les zijn gegeven.

Camera- en Dokatechniek
Praktische onderwerpen die aan bod komen zijn: diafragma, sluitertijd en de ISO-waardes van de film; de keuze van film; het ontwikkelen van je fotorolletje; het maken van een contactafdruk van je negatieven en wat komt er kijken bij het maken van een mooie print: papiersoorten, gradaties, doordrukken en tegenhouden. De cursus bestaat uit 8 wekelijkse lessen van 2,5 uur. Praktische lessen met aandacht voor techniek én beeld. We brengen zeker meer dan de helft van de tijd in de doka door.

Camera en faciliteiten
In deze cursus werk je met je eigen - analoge - fotocamera. Bij voorkeur een (analoge) spiegelreflexcamera maar ook met een middenformaatcamera kun je prima deelnemen. Tijdens de cursus maak je verder gebruik van de doka-faciliteiten op de Hennekijnstraat. Chemicaliën en faciliteiten zijn bij de prijs inbegrepen. Fotopapier en fotorolletjes zijn verkrijgbaar in onze winkel en moet je zelf aanschaffen.

Onze tips voor een betaalbare analoge camera
Een goede analoge camera hoeft niet veel te kosten. Voor ongeveer 50 - 75 euro moet je er een kunnen vinden, maar je kunt en mag ook meer uitgeven natuurlijk. Kleinbeeld spiegelreflex camera’s met een solide reputatie zijn bijvoorbeeld de Canon AE1, de Olympus OM 1 en de Nikon FM. Maar kijk ook eens naar deugdelijke merken als Practica en Pentax. In de Sovjet Unie werden behoorlijke camera’s gemaakt die weinig kosten: de Kiev en de Zenith bijvoorbeeld. Je kunt ook een camera vinden op zolder, bij een kennis of op Marktplaats, en die kosten meestal heel weinig. Alleen weet je dan niet zeker of ze goed werken. Je kunt ook naar de betere vintage fotohandel, waar ze vaak worden verkocht met een aantal maanden garantie.

Zelfstandig werken in de Doka
En heb je de smaak te pakken? Dan is er de mogelijkheid om buiten de reguliere cursustijden om - tegen cursistentarief - gebruik te maken van onze donkere kamer faciliteiten.